Оруђе за преживљавање: Шпанци оценили мали пешадијски ашов руског спецназа
Наука и технологија


Russia Beyond – Србија

Виталиј Ањков/Sputnik

Захваћени аномално ниским температурама и незапамћеним снежним наносима, становници Шпаније су схватили да је руски пешадијски ашов идеално средство за опстанак.

El Mundo, један од најчитанијих и најугледнијих листова у Шпанији, посветио је чланак малом руском пешадијском ашову МПЛ-50. У чланку пише да ће „ашов руског спецназа“ помоћи Шпанцима у борби против снега и леда, у условима аномалног захлађења.

Аутор Данијел Олеро истиче да су после снежних падавина које је у централну Шпанију донела снежна олуја Филомена многи Шпанци схватили колико би било добро да набаве лопату. Међутим, обичне баштенске лопате су гломазне и нису погодне за чишћење снега и леда. Боље је, каже Олеро, да се сетимо ашова МПЛ-50. То је компактни челични ашов чија је намена ископавање ровова у замрзнутом тлу. Већ деценијама је он у арсеналу руског спецназа. Захваљујући малим габаритима (дугачак је око 50 цм) и оштрим ивицама он је идеално оруђе за уклањање снега и леда.

Новинар подсећа да се ашов уобичајено зове „руски“, али га је 1869. године направио дански официр Мадс Линеман. После тога је брзо постао популаран и пуштен у серијску производњу. Новитет је заинтересовао многе земље, али је само Руска империја признала патент, платила Линеману 60.000 рубаља за ауторска права и наручила 30.000 ашова.


Виталиј Тимкив/Sputnik

После пада Руске империје ашов је остао у арсеналу Црвене армије. Има оштре ивице (тако да може служити и као секира за обарање дрвећа или цепање дрва), малу тежину и моћну конструкцију, тако да је идеално оруђе за преживљавање и борбу прса у прса.

Захваљујући симетричном облику челичног листа и избалансираној тежини овај ашов је погодан и за бацање. Постао је веома популаран управо захваљујући ефектним видео-снимцима на којима руски војници бацају ашов и забијају га у дрвеће.

Када је пао комунистички режим ашов је почео да се производи и на Западу. Кошта око 30 евра. Може да се купи у обичним и интернет-продавницама.

Свако, па и делимично копирање материјала Russia Beyond без писмене дозволе и линка на оригинални текст објављен на веб-сајту Russia Beyond третира се као грубо кршење закона о ауторским правима Руске Федерације. Russia Beyond и медијски холдинг RT задржавају право реаговања на сличне противправне радње и покретања судског поступка.

Најбољи текстови седмице стижу директно на вашу e-mail адресу

Проверите вашу е-mail адресу и потврдите пријаву

')
},
error: function() {
$email.val('');
alert('An unknown error occurred. Try later.');
}
});
}
});

};
initFormSubmit();

$completeButton.on('click', function (evt) {
evt.preventDefault();
evt.window.location.reload();
});
}());
Више занимљивих садржаја пронађите на
Russia Beyond на српскомOriginal Article