RTSdanas 10:49

Orlić: Javno-tužilački zakoni pred poslanicima u februaru 1Foto: Beta/Amir Hamzagić

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić očekuje da će se krajem januara, početkom februara pred poslanicima naći javno-tužilački zakoni kojima će se finalizovati reforma pravosuđa.

Rasprava o predlozima zakona traje, Venecijanska komisija je dala pozitivne ocene i sada ostaje da stručna javnost da svoj sud rekao je Vladimir Orlić u intervjuu za Tanjug i ocenio da bi taj proces formalno trebalo da se okonča sredinom januara.

„Posle toga očekujemo da vlada uputi predloge Narodnoj skupštini i da se održi sednica. Realno bi bilo da to bude krajem januara, početkom februara. Veliki i važan korak u reformi pravosuđa bila je promena Ustava, a sada zakonima obezbeđujemo da se proces finalizuje“, naveo je Orlić.

On je dodao da se kroz reformu obezbeđuje da više, kako kaže, ne može da se ponovi bilo kakva privatizacija i uzurpacija države kroz njeno pravosuđe.

„To nije trivijalna tema, jer smo svojim očima gledali da se to dešavalo u praksi 2009. godine kada je u to vreme vladajuća stranka, čiji su predstavnici danas u skupštini, samo u petoj, desetoj ili pedesetoj stranci, bukvalno privatizovali pravosuđe i svoje partijske poslušnike imenovali za sudije i tužioce i unakazili državu“, naveo je Orlić prenosi RTS.

Rezimirajući rad parlamenta od konstitusanja u avgustu prošle godine do danas, Orlić je ocenio da je skupština uradila dobar posao, te da su pored redovnih održane i posebne sednice, od kojih je najvažnija ona o KiM, kojoj je prisustvovao i predsednik Aleksandar Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst