Foto: EPA-EFE/ Lukasz GagulskiMađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas da predstojeći parlamentarni izbori zakazani za nedelju predstavljaju egzistencijalnu prekretnicu i izbor između rata i mira.
Orban, koji želi da dobije četvrti uzastopni premijerski mandat, vodio je kampanju na osnovu obećanja da će, ukoliko bude ponovo izabran, štititi mir i bezbednost zemlje i da će održavati uvoz ruskih energenata dok traje rat u susednoj Ukrajini.
„To nije naš rat, moramo se toga kloniti. Možemo ostati po strani ako ne šaljemo vojnike ili oružje i ne dozvoljavamo pošiljke oružja preko naše teritorije, jer ćemo onda postati vojni cilj“, rekao je Orban na jednom predizbornom skupu u centralnoj Mađarskoj.
Ta zemlja je odbila da snabdeva Ukrajinu oružjem i zabranila je njihov tranzit preko mađarsko-ukrajinske granice, ocenivši da bi je to uvuklo u sukob.
Iako je Orban osudio rusku invaziju na Ukrajinu, vodio je računa da ne pomene da je za taj sukob odgovoran ruski predsednik Vladimir P..Original Article