BIVŠI predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp je jedini lider koji može da zaustavi rat u Ukrajini, izjavio je premijer Mađarske Viktor Orban u intrevjuu francuskom listu „Point“.

ОРБАН СИГУРАН У ЈЕДНУ СТВАР: Ово је човек који може да заустави сукоб у Украјини

Foto: Profimedia/Ilustracija

– Da je u februaru 2022. godine predsednik SAD-a bio Donald Tramp u Evropi ne bi bilo rata. Trenutno ne vidim nikoga ni u Evropi, ni u Americi koji bi bio dovoljno jak lider da zaustavi rat. Mir ima ime – Donald Tramp – rekao je Orban.

Mađarski premijer je takođe rekao i o uslovima pri kojima bi Budimpešta skinula veto na finansijsku pomoć Evropske unije Kijevu u iznosu od 50 milijardi evra.

– Odlučili smo da napravimo kompromisnu ponudu – ne slažemo se da se promeni budžeti da bi trebalo da izdvojimo 50 milijardi evra, to je ogromna suma. Ne slažemo se da je moramo obezbediti četiri godine. Međutim, Mađarska je spremna da se pridruži inicijativi 26 zemalja Evropske unije u slučaju da postoje garancije da ćemo svake godine odlučivati da li nastavljamo ili ne da šaljemo taj novac. Godišnja odluka mora da ima istu pravnu osnovu kao i danas – mora biti jednoglasna – izjavio je on.

Mađarski premijer je takođe rekao da žali zbog toga što neke zemlje tumače stav Budimpešte kao ucenu. Prema njegovim rečima, u ovom slučaju se radi o obnavljanju i održavanju jedinstva Evropske unije.

– Ako primoravate nekog da bude deo nečega što mu se ne dopada i u čemu ima prava da ne učestvuje, onda je razumno da mu se da mogućnost da bude deo toga – podvukao je mađarski premijer.

Ponovio je da se Mađarska pridržava stava o nemogućnosti vojnog rešavanja sukoba u Ukrajini, mada ostalih 26 zemalja EU misli drugačije.

– Njihov predlog je usmeren na vojno rešenje, sa kojim se ne slažem. Mađari to, takođe, ne podržavaju. Smatramo da je jedino rešenje – diplomatsko. To rešenje predviđa pregovore o prekidu vatre i miru – smatra Orban.

Mađarski premijer je objasnio da u tom kontekstu Budimpešta moli da se odobri Kijevu pomoć u vrednosti od 50 milijardi evra za naredne četiri godine, što, prema njegovim rečima predstavlja eskalaciju sukoba.

– Mi imamo prava da se ne slažemo, jer imamo budžet Evropske unije koji su sve članice usvojile pre tri godine, među kojima je i Mađarska. Taj evropski budžet je osnova koju drugi sada žele da menjaju. Smatram da svaki član EU ima pravo da štiti budžet u onom obliku u kome je on formiran – zaključio je Viktor Orban.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: KRZNENI ČLAN RUSKE ARMIJE – Pas Žužik pomaže protivvazdušnoj jedinici ruske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst