EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da Budimpešta veoma ceni ukidanje pritvora trojici kosovskih policajaca u Srbiji, navodeći da je ta odluka jasan dokaz strateške saradnje dve zemlje i njihove zajedničke posvećenosti miru i stabilnosti Balkana.

Orban, koji je tokom prošlonedeljne posete Srbiji zamolio predsednika Srbije Aleksandra Vučića da oslobodi kosovske policajce, uhapšene 14. juna, naveo je na Tviteru da ga je srpski lider informisao da će oni uskoro biti pušteni.

“Predsednik Srbije Aleksandar Vučić upravo me je obavestio da će, u skladu sa zahtevom na našem prošlonedeljnom sastanku, vlasti Srbije uskoro pustiti iz pritvora trojicu uhapšenih kosovskih policajaca. Veoma cenimo korak predsednika Vučića koji je načinio u periodu ozbiljnih izazova. Ta odluka je jasan dokaz strateške saradnje naših zemalja”, naveo je Orban.

Viši sud u Kraljevu saopštio je danas da je njegovo pretpretresno veće ukinulo pritvor kosovskim policajcima, ali da je potvrdilo optužnicu protiv njih.

Kosovski policajci, kojima je prvobitno bio određen pritvor od 30 dana, optuženi su za nedozvoljenu proizvodnju, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Beogradski advokat Gradimir Nalić, koji zastupa kosovske policajce, rekao je za Radio Slobodna Evropa da su oni pušteni da se brane sa slobode i da se vraćaju na Kosovo.

EU i SAD su prethodnih dana tražili od Vučića da oslobodi kosovske policajce, za koje Beograd tvrdi da su uhapšeni na teritoriji centralne Srbije, a Priština da su kidnapovani na severu Kosova.

Originalni tekst