Orban: I Mađarska bi, po ugledu na Srbiju, mogla da potpiše ugovor sa Sinofarmom

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da bi njegova zemlja mogla već danas da potpiše ugovor o kupovini kineskih vakcina protiv koronavirusa i naveo da je vlada pratila vakcinaciju Sinofarmovom vakcinom u Srbiji.

Beta AP: Viktor Orban
Foto: Beta AP / Viktor Orban

Potpisivanjem ugovora sa kineskom kompanijom Sinofarm Mađarska bi bila prva država Evropske unije koja je kupila vakcinu od Kine.

Srbija je prva evropska zemlja koja je počela masovnu vakcinaciju kineskom vakcinom kada je početkom meseca dobila milion doza Sinofarmove vakcine.

Orban je državnom radiju rekao da će primiti Sinofarm vakcinu jer u nju ima najviše poverenja.

Mađarska regulatorna agencija za lekove još nije odobrila kinesku vakcinu, ali je vlada juče uredbom naložila da se pojednostavi postupak odobravanja dozvoljavajući upotrebu bilo koje vakcine koju je već primilo najmanje milion ljudi.

Mađarska je prošle nedelje postala i prva članica EU koja je kupila rusku vakcinu Sputnjik V.

Orban je kritikovao program EU za nabavku vakcina i insistirao na tome da "zemlje koje se pridržavaju sopstvenih sporazuma o vakcinama napreduju bolje".

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article