UČENIKE i zaposlene u Petoj ekonomskoj školi u Rakovici sačekalo je “upozorenje” da vrane nastanjene na visokim stablima u dvorištu – napadaju.

ОПРЕЗ, ВРАНЕ НАС НАПАДАЈУ: Необично упозорење освануло на огради Пете економске школе у Раковици

Peta ekonomska škola, Foto I. Marinković

Pomalo neobičan natpis, zalepljen na ogradi ove vaspitno-obrazovne ustanove privukao je veliku pažnju javnosti jer je brzinom svetlosti preplavio društvene mreže.

Kako je za “Novosti” objasnio direktor škole Milan Kecman, u prethodnih mesec dana dogodila su se dva napada. Zbog toga je i okačeno obaveštenje, da bi svima bila skrenuta pažnja.

– Od napada se lakše branimo ako ga očekujemo, nego kada se desi nenadano. Oba puta su “na meti” bili profesori, nismo dobili žalbe od učenika. Nije bilo povređenih, koleginica se samo požalila na sitnu ogrebotinu. Radi se o strahu. Nije prijatno kad se na vas zaleti ogromna ptica – govori Kecman.

Napade nisu prijavljivali. Odlučili su, kaže, da žive svoj život, a vrane svoj.

Uobičajeno nastavljaju da “dele” školsko dvorište sa pticama, ali obazrivo.

S druge strane, “incidenti” sa vranama u Beogradu nisu retkost, prošle godine je samo tokom juna zabeleženo nekoliko napada.

Papir je okačen na ogradu škole, Foto Instagram Moj Beograd

Građani su se tada žalili na ljute vrane u Tašmajdanskom i Pionirskom parku, oko Vukovog spomenika, na Miljakovcu, a najčešći napadi bili su u novobeogradskim blokovima.

Iako vest o ovim napadima uvek izazovu paniku među ljudima, stručnjaci za ptice tvrde da nema potrebe za strahom. Objašnjavaju da do napada dolazi u naletu kada vrana, u stvari, pokušava da zaštiti mladunče koje je ispalo iz legla.

– Sive vrane su agresivne, ali napadi dolaze tek nakon što ona upozori prolaznike svojim zvukom i pojavom da se udalje od tog mesta jer je se tu nalazi njeno gnezdo sa mladuncima koje želi da zaštiti – objašnjavaju nadležni iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica.

– Sklone su da napadaju dok uče ptiće da lete. Oni često ispadnu iz gnezda, sa visokog drveća.

Karakteristično za ove inteligentne ptice je da one u ovom slučaju ne uzimaju svoje mladunce i ne vraćaju ih u gnezdo već na zemlji nastavljaju da brinu o njima, te, ukoliko ih prolaznici uoče, ne treba ih posmatrati ili snimati.

KAKO SE NAJBOLJE ZAŠTITITI

AGRESIVNIJE ponašanje vrana uglavnom je svake godine u periodu gnežđenja, odnosno u proleće.

– Ptice napadaju najvišu tačku na telu, pa je najbolje da, kad prolazite pored gnezdilišta, stavite grančicu na vrh glave i to će je zavarati, ili otvorite kišobran i zaštitite se. Nemojte ih gađati kamenjem i ne terajte ih od sebe – savetuju ornitolozi.

BONUS – NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst