Pokret slobodnih građana pozvao je Ministarstvo unutrašnjih poslova, bezbednosne službe i pravosuđe da zaustave progon nad građanima koji su učestvovali na ekološkim protestima u Srbiji.

Poručili su im da hitno prestanu da privode građane, uz pretrese stanova i konstruisanje procesa u kojima ih potpuno neosnovano optužuju za poziv na nasilno rušenje državnog poretka.

„Aleksandar Vučić, Aleksandar Vulin i Ivica Dačić bi umesto što, po ugledu na Vladimira Putina, teraju institucije da se bave onim što aktivisti pišu na društvenim mrežama, mogli da ipak probaju da objasne kako smo imali tri napada na policijske službenike u poslednjih nekoliko meseci u kojima je jedan policajac poginuo, ili kako je Milan Radoičić opremio svoju malu vojsku za napad u Banjskoj“, naveli su u saopštenju.

PSG je ocenio da „represivna i histerična reakcija vlasti prema aktivistima koji se suprotstavljaju otvaranju rudnika Rio Tinto pokazuje da građani sa punim pravom sumnjaju u sigurnost projekata koje vlast donosi u tajnosti i bez javne rasprave“.

„Niko u Srbiji više ne veruje da Srpska napredna stranka može bilo šta da radi po Ustavu i zakonu, pa ni da zaštiti životnu sredinu ili živote građana“, navedeno je u saopštenju.

Pokret slobodnih građana najoštrije osuđuje „progon koji sprovodi Ministarstvo unutrašnjih poslova, bezbednosne službe i pravosuđe nad građanima koji su učestvovali na ekološkim protestima u Srbiji“.

Više aktivista privođeno je poslednjih nekoliko dana zbog učešća u protestima zbog najave iskopavanja litijuma u Srbiji.

LSV: Dačić da pod hitno prekine progon aktivista

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI pozvala je ministra unutrašnjih poslova Ivicu Dačića da pod hitno prestane zastrašivanje aktivista širom Srbije.

Kako se podseća u saopštenju te stranke, javnost je u toku jučerašnjeg dana obaveštena da je policija izvršila pretrese stanova Zorane Crnojević iz Vršca i Dragana Antića iz Vranja, kao i da su oboje privedeni u prostorije policije.

Aktivistima se na teret stavljaju objave na društvenim mrežama.

„Da li je to u Srbiji proglašena diktatura, pa je i drugačije mišljenje zločin? Ponašanje vlasti je nedopustivo i zahtevamo da ovi progoni prestanu“, navode iz LSV.

Ocenjuju i da vlast koja se na ovakav način odnosi prema svojim građanima „nema zdrave temelje, a državu i njene građane pretvara u svoje zarobljenike“.

Demokratska javnost to ne sme dozvoli, zaključuju iz LSV.

Post Views: 3

Originalni tekst