Dok su se britanski premijer Riši Sunak i lider laburista Kir Starmer suočili u svojoj poslednjoj televizijskoj debati u sredu uveče poslednji put uoči izbora sledeće nedelje, incident vezan za brojne opklade oko datuma održavanja nacionalnih izbora samo raste.

U sredu je londonska policija preuzela ozbiljniji pristup u ovoj istrazi, i saopšteno je da je pored nekoliko visoko pozicioniranih političara koji su upleteni u slučaj postoji i određeni broj policajaca koji su učestvovali u klađenju – uključujući u telohranitelja Rišija Sunaka.

„Dogovorili smo zajednički pristup sa Komisijom za igre na sreću, koja je odgovarajući autoritet za istragu većine ovih navoda”, navela je u saopštenju načelnica detektivske službe Ketrin Gudvin.

Ona je dodala da će u manjem broju slučajeva biti potrebno da policija sprovede krivičnu istragu.

Pored kršenja propisa o kockanju, ovi slučajevi bi mogli da uključe dodatne prekršaje kao što je nedolično ponašanje na javnoj funkciji, navela je Londonska policija.

Ona je saopštila da je uporedila imena onih koji su se kladili sa spiskom svojih službenika i da je do sada identifikovala sedam policajaca.

Šta se zapravo desilo?

Otkako je javnost saznala da se Kreg Vilijams, Sunakov saradnik, kladio na 100 funti da će se opšti izbori održati u Julu, što je bilo samo nekoliko dana pre nego što je sam Sunak objavio datum, saznanja da su i ostali funkcioneri učestvevoli u sličnim opkladama samo rastu, piše Aljazeera.

Do sada je pet članova konzervativne stranke pod istragom Komisije za kockanje zbog navodnog klađenja na datum održavanja julskih izbora koristeći se unutarstranačkim informacijama.

U odvojenom, ali povezanom razvoju događaja, škotski sekretar Konzervativne partije Alister Džek priznao je da je stavio nekoliko malih opklada na datum izbora tokom marta i aprila – ali je insistirao da nije prekršio pravila i rekao da nije pod istragom Komisije za kockanje.

List San je u sredu preneo da se drugi konzervativac, Filip Dejvis, kladio na 8.000 funti da će izgubiti svoje marginalno mesto Šipli u Zapadnom Jorkširu na predstojećim izborima. Dejvis je za Sun rekao da „u potpunosti očekuje da će izgubiti“ mesto od laburista, za koje se predviđa da će pobediti, i dodao da se „nikoga ne tiče“ ako odluči da se kladi protiv sebe.

Laburistička partija nije izašla potpuno neoštećena skandalom oko klađenja. Laburistička partija je u utorak oduzela Kevinu Krejgu njegovu kandidaturu nakon što je otkriveno da je i on pod istragom Komisije za kockanje zbog klađenja da će izgubiti svoju kandidaturu da postane poslanik Centralnog Safolka i Severnog Ipsviča na predstojećim izborima.

Sunak je ovaj incident sa klađenjem okarakterisao kao „zaista ozbiljnu stvar“ i dodao da relevantni organi za sprovođejne zakona istražuju ovaj slučaj.

Takođe  je rekao da je „neverovatno ljut“ i da „ako se otkrije da je neko prekršio pravila, ne samo da će se suočiti sa punim posledicama zakona, već ću se postarati da bude izbačen iz Konzervativne partije.“

Post Views: 23

Originalni tekst