HRVATSKO primorje okupirala je mesečeva meduza, poznata i kao Pelagija noktiluka, a za samo jedno jutro zabeleženo je osam slučajeva uboda na popularnoj dubrovačkoj plaži Danče.

ОПАСНА ПЕЛАГИЈА ОКУПИРАЛА ХРВАТСКО ПРИМОРЈЕ: За једно јутро, осам убода на само једној плажи

Tanjug

Crvena zastava postavljena je kao upozorenje na ovoj plaži zbog povećane koncentracije meduza i velikog broja slučajeva uboda, navodi „Slobodna Dalmacija“.

Opasna Pelagija noktiluka okupirala je dubrovačku akvatoriju, navodi taj hrvatski medij i dodaje da je uočena početkom juna u nacionalnom parku Mljet, a proteklog vikenda i na plažama hotela „Dubrovnik prezident“ i „Koral“.

Dr Rade Garić, naučni saradnik Instituta za more i priobalje Univerziteta u Dubrovniku, kaže kako se ova vrsta meduze u hrvatskom delu Jadrana pojavljuje ove godine češće nego inače, a ka obali ih donosi vetar sa pučine. Meduze zavise od morskih struja, a susret sa njima za kupače nije nimalo ugodan.

Garić kaže da je poželjno izbegavati susret sa pelagijom jer njen ubod veoma peče.

-Najosetljiviji su trbuh i podlaktice, dok je na rukama manje problema jer je koža tvrđa, pa je teže probiti. Ali treba biti oprezan i ne dodirivati rukom lice jer se tako mogu preneti žarnice, kaže dr Garić.

On ima i recept kako sanirati povredu koju kupačima mogu naneti meduze.

-U slučaju da vas opeče, preporučuje se bolno mesto politi sirćetom ili na njega nasloniti topli kamen ili uroniti u toplu vodu. Mora biti što toplije, ali da ne izazove opekotine i pogorša stanje. Recimo četrdesetak stepeni, ističe dubrovački naučnik.

Inače, ova meduza može da svetli u tami, po čemu je i dobila ime (grčki: pelagos – otvorena pučina; noktiluks – noćno svetlo). Duga je oko dvadesetak centimetara, ima ružičasti „šešir“ prečnika oko pet centimetara.

sputnikportal.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst