Hunzi su stari narod koji živi na granici Pakistana i Indije. Poznati su po svojoj dugovečnosti i zdravom načinu životu zbog kojeg nose epitet najzdravijeg naroda na svetu.

Njihov životni vek traje 110-120 godina. Zato se njihova domovina naziva „oaza mladosti“. Skoro nikada nisu bolesni, a zahvaljujući genima uvek izgledaju mladoliko.

Oni su pravi primer da gotovo idealan način života zaista postoji. Kupaju se u hladnoj vodi, čak i na temperaturi od 15 stepeni ispod nule, a i sa 65 godina rađaju decu.

Leti jedu sirovo voće i povrće, a tokom zime konzumiraju suve marelice, proklijale žitarice i ovčji sir, piše Express.hr.

Postoji period kada Hunzi ništa ne jedu, a on je poznat kao „gladno proleće“. Naziv je dobio po tome što je voće tada još uvek nezrelo i tada piju isključivo sok od suvih marelica.

Period traje od dva do četiri meseca i smatraju ga krucijalnim za svoje zdravlje i način života.

Proteine unose u najmanjim količinama, a dnevno unesu u proseku 1.933 kalorija, od kojih je 50g proteina, 36g masti i 365g ugljenih hidrata.

Iz iskustva mnogih stranaca pridošlica, koji su se preselili u dolinu reke Hunze, zaključili su da je glavni faktor dugovečnog života zdrava ishrana.

Škotski lekar Mac Harrison je, po povratku u Englesku, izveo eksperiment na velikom broju životinja. Jedna grupa se hranila normalnom hranom londonske radničke porodice, koja je podrazumevala beli hlen, haringe, prerađeni šećer, konzerviranu hranu i kuvano povrće.

Kao rezultat takve prehrane, kod životinja su se pojavile različite ljudske bolesti.

Druga grupa životinja se hranila hranom Hunza i ostala je savršeno zdrava.

Knjiga „Hunza – ljudi koji ne znaju za bolest“, autora R. Birchera, ističe osnovne karakteristike njihove ishrane, tvrdeći da su one ključne za zdrav život:

– To su vegetarijanski način prehrane; velika količina sirovih namirnica; dominiraju voće i povrće; prirodni proizvodi; bez ikakve hemije; namirnice koje se spremaju tako što se čuvaju svi njeni biološki vredni materijali; alkohol i slatkiši se ne konzumiraju; poštuje se redovan period gladovanja.

Na međunarodnom kongresu o kancerogenim oboljenjima u Parizu, na leto 1977. godine, stručnjaci su objavili kako se potpuno odsustvo raka javlja se samo kod naroda Hunza.

Za njih je prepešačiti 20-ak kilometara dnevno isto što i za nas prošetati oko kuće. Pripadnicima naroda Hunza je penjanje uz planinu kao odlazak u prodavnicu, a spuštaju se sretni i veseli.

Kako u islamskim zemljama leče rak u nekoliko dana

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)