Nekada najveća dečija filmska zvezda na svetu, a danas muškarac kog ne bi prepoznali ni oni koji su se najviše divili imao je vrlo netipičan život

Edvard Furlong u filmu 'Terminator 2: Sudnji dan'.
Edvard Furlong u filmu “Terminator 2: Sudnji dan”.foto: Carolco Pictures / Pacific Weste / Christophel Collection / Profimedia

Američki glumac Edvard Furlong (46) postao je svetski poznat još kao tinejdžer, nakon što je sa samo 13 godina dobio ponudu zaigra u filmu Terminator 2: Sudnji dan”.


Furlong je dobio priliku da igra dečaka Džona Konora, što mu je donelo instant slavu, mnogo novca, MTV nagradu, ali isto tako i – mnogo problema u životu.

Još u tinejdžerskim godinama, Edvard je postao zavistan od lekova i alkohola, zbog čega je išao na rehabilitaciju, a ovi poroci su nešto sa čime se rvao i kao odrastao čovek i čemu se stalno vraća.

Edvard Furlong u filmu 'Terminator 2: Sudnji dan'.
Edvard Furlong u filmu “Terminator 2: Sudnji dan”.foto: Kassar / Pacific Western / AFP / Profimedia

Međutim, to nije bilo jedino problematično tokom njegovog odrastanja, već je Furlongov život obeležila i jedna užasna veza.


Naime, dok je snimao “Terminatora 2”, Edvard je morao je da izostane iz škole. Zbog toga je produkcija ovog ostvarenja angažovala učiteljicu koja će mladim glumcima držati časove kako ne bi propuštali previše, a izbor je pao na Džeklin Domak. Dve godine kasnije, usledelo je snimanje filma “Naš dom”, na kom je ponovo Domakova bila njegova tutorka, a predavala je i ostaloj deci koja su učestvovala na snimanju.


Kako se pisalo u to vreme, režiser Toni Bil jednom prilikom je ušao učionicu i video kako se učiteljica rve s Furlongom, koji je u tom trenutku imao 15 godina, dok je ona imala 28. On ju je odmah otpustio, ali su je Edvardovi teča i tetka potom zaposlili da bude njegova privatna tutorka jer nisu videli ništa čudno u njenom ponašanju.


Uskoro je Furlong produžio na snimanje filma “Brainscan” u Montrealu, kada se glumčeva tetka zabrinula zbog toga koliko vremena dečak provodi sa svojom nastavnicom. 

Istovremeno, Edvardovi staratelji imali su probleme u komunikaciji s njegovim nadređenima na setu, a nakon jednog incidenta na setu producent Mišel Roj je u roku od 48 sati pokrenuo je sudsko ročište za rešavanje pitanja starateljstva nad Furlongom. Tako je uspeo da Edvardovu majku vrati kao zakonskog staratelja, a tetku i teču oterao sa snimanja.


Ubrzo nakon toga, Edvard se uselio u dom svoje učiteljice Džeklin Domak i bili su otvoreno i javno u vezi. U međuvremenu, Kalifornija je unela izmene o zakon o silovanju po kom se omogućuje krivično gonjenje odraslih žena koje imaju odnose s maloletnicima. Edvardov teča Šon Furlong je podneo tužbu protiv Džeklin Domak, ali kako je dečak ostao nem na sve optužbe, trud je bio uzaludan.

Edvard i Džeklin su potom otišli u Njujork, gde je on snimao film “Mala Odesa”, a tinejdžer je pozvao majku da joj kaže da na set ide bez nje. Domakova je tada dala izjavu za medije u kojoj se nije bavila onim uznemirujućim aspektom njihovog odnosa već je pričala samo o poslu.


– Pomažem Ediju u menadžerskim stvarima. Želim da budem jasna: ja ne radim za njega. Nije tu uključen nikakav novac. Ja mu samo pomažem. A to se ponekad “zabrlja” u štampi – rekla je.


Edvard je sa 16 godina podneo zahtev za emancipaciju maloletnika, kojim se dete pre punoletstva oslobađa kontrole roditelja ili staratelja. Njegova veza sa Džeklin više nije bila tajna, a dotakao je se čak i u jednom intervjuu.


Mislim da je prokleto kul što imam 29-godišnjakinju. Ali što se tiče generacijske stvari, Džeki i ja stalno pričamo o tome. To je osetljiva tema, ali istovremeno ne možeš ništa kad voliš nekoga – rekao je on.


Međutim, 1995. godine, Džeklin Domak je uhapšena u Los Anđelesu nakon jednog sukoba s Edvardom, a u policijskom izveštaju je navedeno da je učiteljica “bila borbena i vikala psovke, počela da šutira i gradi policajce”. U tom incidentu je slomila i prst i podnela tužbu protiv policije, a tri godine kasnije dobila nadoknadu od 150.000 dolara.


Veza je trajala sve do 1998. godine, kada su Edvard i Džeklin raskinuli, a ona je sledeće godine podnela protiv Edvarda tužbu za nasilje. Optužila ga je da ju je pretukao i da joj nije platio to što je radila kao njegov menadžer, pa je zahtevala 15 odsto njegove zarade u protekle dve do tri godine.


Kako je Edvard priznao 2006. godine, ova veza bila je velika greška.


Kada bih mogao da izbrišem tu vezu, uradio bih to. Problem je u tome što mi niko nije rekao da je to loše za mene – rekao je tada.

Originalni tekst