Večera dopisnika iz Bele kuće pretvorila se u poligon za političku borbu dok je američki predsednik Džo Bajden oštro kritikovao svog izbornog rivala Donalda Trampa. U atmosferi ispunjenoj šalama i političkim pitanjima, Bajden je nasmejao goste kada je nazvao Trampa „pospanim Donom“ i prozvao ga zbog nedavnih pravnih problema.

Dok su uticajne ličnosti iz sveta politike i medija uživale u večeri, ispred hotela Vašington Hilton gde se događaj održavao stotine demonstranata izražavalo je  nezadovoljstvo razvojem situacije u Gazi. Transparenti koji su nosili poruke podrške Palestincima i osude američke politike u tom regionu dominirali su demonstracijama.

Bajdenove šale na Trampaov račun nisu ostale neprimećene, a posebno se istakla referenca na Trampov skandal sa Stormi Denijels, koju je predsednik nazvao „olujnim vremenom“ (Stormy weather, aludirajuči na ime porno zvezde) za bivšeg lidera.

Međutim, i pored veselog raspoloženja unutar sale, napetost se osećala izvan nje, gde su protesti eskalirali u pozive na bojkot večere zbog američke podrške Izraelu u konfliktu s Palestincima.

Kako piše Gardijan, dok su političari i mediji uživali u večeri, demonstranti su ispred isticali nepravdu koju Palestinci trpe, izazivajući pitanja o moralnoj odgovornosti SAD-a u regionu.

Ovo događanje odražava duboke političke podele u Americi i rastuću globalnu zabrinutost zbog situacije u Gazi, dok se politički establišment bori za kontrolu nad narativom i podršku javnosti.

Originalni tekst