Teško je vjerovati da je prošlo pet godina od kada nas je napustio jedan i jedini, najveći Oliver Dragojević. Teško je vjerovati jer uspomena na njega živi u njegovoj muzici, njegovom liku i djelu koji nikada neće biti zaboravljen. 

Gotovo dvije godine preslušavali su se materijali koje je Oliver, poznati radoholičar, vrijedno snimao do svog poslednjeg dana. Utrošeni su sati pomnog biranja, prisjećanja na sve njegove komentare i smjernice, kako bi se sve pjesme napravile sa sigurnošću za njegovo odobravanje. I nastao je album sa novim pjesmama Olivera – „Dolaziš“. Njegova porodica je objasnila kako je album nastao:

– Sa Oliverovim odlaskom naslijedili smo sve ono što je stvarao kroz svoju dugogodišnju karijeru, a iz čega je proizašla i ogromna odgovornost prema njegovoj ostavštini, ali i njegovim obožavateljima koji su mu uvijek bili pratnja na njegovom putu. Osjetili smo potrebu da objedinimo pjesme koje su ostale neobjavljene, a uz pomoć Oliverovih saradnika i prijatelja pripremali smo ovaj album vodeći se njegovim kriterijima i afinitetima. Dobro je poznato da je bio skroman čovjek, ali kad se radilo o muzicii, uvijek je tražio maksimum od sebe. Na ovom albumu smo radili sve dok nismo bili sigurni da smo dosegli onaj nivo kojim bi sam bio zadovoljan. Uz pomoć njegove dugogodišnje izdavačke kuće Aquarius Records, album je pripremljen za objavu u jesen 2024. godine, a pjesma “Ne mogu ti reći” autora Matka Šimca prvi je singl nadolazećeg albuma. Moramo se zahvaliti svim autorima, tekstopiscima, aranžerima, muzičarima i svima ostalima koju su na bilo koji način sudjelovali u realizaciji ovog albuma. Nadamo se da će svi ljubitelji Oliverove muzike uživati u ovom albumu i da će se i ove pjesme slušati dugo kao i mnoštvo njih do sada – emotivna je I zahvalna bila Oliverova porodica.

Album od dvanaest pjesama predstavlja prvi singl – „Ne mogu ti reći“ koji je napisao Matko Šimac, a za aranžman je bio zadužen Eduard Botrić.

– Biti dio Oliverovog opusa, tog mora pjesama, biti makar jedna kap, jedna od posljednjih, čini me ponosnim i sretnim što je pjesmu otpjevao baš On – emotivan je bio je Matko Šimac.

Spot za pjesmu radio je Matko Petrić koji već mnogo puta sarađivao sa Oliverom te najbolje poznaje Oliverov vizuelni senzibilitet. Posebno emotivan momenat je pojavljivanje Oliverovog unuka Tonija u spotu koji se savršeno uklopio u ovu priču o nostalgiji i sjećanju na jednog od najvećih.

-Sa Oliverom sam sarađivao i kao muzičar i kao reditelj. Moj prvi snimak kao bubnjara u studiju je bila za pjesmu ‘Ostani’ sa CD-a ‘Neka nova svitanja’. Kasnije sam znao odraditi i koju turnejicu sa njim i Dupinima. Radili smo spotove ‘Sreća’ , ‘Gdje to piše’. U prvom momentu nisam htio prihvatiti ponudu za rad na novom spotu jer mi se činilo i prezahtjevno i preodgovorno. Onda se rodila ideja o klaviru koji svira sam. Danas mi je drago da sam se upustio u tu avanturu. Ovo mi je jedan jako, jako poseban spot – rekao je Marko Petrić. 

(Express / Mondo)

Originalni tekst