OKRUŽNI sud u Banjaluci odbio je žalbu Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci i potvrdio odbijajuću presudu dr Darku Goliću, bivšem načelniku Klinike za anesteziju i intenzivno lečenje UKC Srpske, po optužnici za polno uznemiravanje pacijenta, potvrdila je za advokat Jasminka Jovišević.

ОКРУЖНИ СУД БАЊАЛУКА ОДБИО ЖАЛБУ ТУЖИЛАШТВА: Доктор Голић правоснажно ослобођен оптужбе за полно узнемиравање пацијента

Foto: Printscreen

Golić je time pravosnažno oslobođen krivice da je 19. januara 2020. polno uznemiravao pacijenta M. Đ. koji je zbog povrede glave 40 dana ležao u komi na Klinici za anesteziju i intenzivno lečenje.

Inače, odluka suda je očekivana budući da je takvoj presudi kumovala skandalozna greška tužilaštva koje uz optužnicu nije podnelo predlog za krivično gonjenje optuženog, u zakonskom roku od tri meseca.

Budući da se radi o krivičnom delu koje se goni po predlogu oštećenog, Osnovni sud u Banjaluci nije imao drugu mogućnost nego da odbije optužnicu protiv Golića, što je sada potvrdio i Okružni sud.

Skandalozan propust načinio je tužilac Aleksandar Simonović, zbog čega je Ured disciplinskog tužioca VSTS BiH protiv njega otvorio istragu.

Teretili ga prvo za obljubu

VEŠTAČENjA bioloških tragova pokazalo je da je Golićev DNK pronađen na naočarama pacijenta, čaršavu na kojoj je ležao, kao i peleni za presvlačenje odraslih. U početku istage Golić se teretio za obljubu nad nemoćnim licem, ali je delo kasnije prekvalifikovano u polno uznemiravanje.

Nakon hapšenja Golić je mesec dana proveo u pritvoru, a 2021. se izjasnio da nije kriv. Tokom istrage Golić se branio ćutanjem, ali je istakao da smatra da je neosnovano uhapšen. To je pobijalo 16 svedoka, medicinsko osoblje s Klinike, tvrdeći da su Golića zatekli nagnutog nad pacijentom kako ga ljubi. Pacijent se nije sećao samog događaja, a njegova supruga je izjavila da je videla optuženog kako ljubi u obraz njenog muža.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst