AMERIČKI reditelj Džejms Kameron, koji je režirao film Titanik, izjavio je danas da je šokiran sličnošću broda koji je potonuo 1912. nakon sudara sa santom leda i tragedijom podmorniceTitana, čija su ostaci otkriveni danas u blizini olupine.

ОГЛАСИО СЕ РЕДИТЕЉ ТИТАНИКА: Сличност олупине брода са подморницом је невероватна

Foto: Profimedia

– Iznenađen sam sličnošću same katastrofe Titanika, gde je kapetan više puta upozoren na santu leda ispred sebe, a ipak je jurio punom brzinom u ledeno polje, što je rezultiralo smrću mnogih ljudi, sa vrlo sličnom tragedijom kada upozorenja nisu obavljena baš na ovom istom mestu – rekao je on za ABC njuz.

Kameron je naglasio da bezbednosna i inženjerska pitanja treba uzeti u obzir kao prioritet kada se roni duboko, kao i da je bezbednost zlatni standard. Režiser koji je sam istraživao mesto olupine, ocenio je da je implozija “prilično nadrealna” i naveo da je jedan od poginulih putnika, Pol-Anri Nargole, bio njegov prijatelj.

– Da je on tragično umro na ovaj način, za mene je skoro nepojmljivo – rekao je Kameron za ABC Njuz.

Ranije je američka obalska straža potvrdila otkriće olupine nestale podmornice “Titan” i obavestila rodbinu posade koja je stradala u „katastrofalnoj” eksploziji. Prema rečima predstavnika službe, uređaj za daljinsko upravljanje pronašao je repni deo Titana na dnu okeana više od 200 metara od potonulog Titanika.

Portparol obalske straže rekao je da će dubokomorska vozila nastaviti da rade na mestu olupine radi prikupljanja dodatnih podataka, a vreme nastavka operacije nije određeno.

Učesnici operacije potrage, međutim, priznaju da je zbog dubine na kojoj se olupina nalazi i složenosti rada na njoj verovatnoća pronalaska ostataka mrtvih mala. Putnički brod Titanik nestao je u nedelju dok se spuštao do olupine Titanika, okeanskog broda koji je potonuo u severnom Atlantiku 1912. godine na dubini od 3,8 kilometara.

Komunikacija sa podmornicom u kojoj je bilo pet ljudi, nestala je manje od dva sata nakon što je potonuo.

Na brodu u vlasništvu američke kompanije Oušn Gejt Ekspedišns, bili su njen osnivač Stokton Raš, francuski dubokomorski veteran Pol-Anri Nargole, britanski milijarder i svemirski turista Hamiš Harding, pakistanski biznismen Šahzada Davud i njegov sin Suleman. Kompanija Oušn Gejt organizovala je sedmodnevne ronilačke ekskurzije na Titanik sa početnom cenom od 250.000 dolara.

BONUS VIDEO: APOKALIPSA U PARIZU: “Novosti” na mestu eksplozije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst