EULEKS je primio zahtev direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića, ali nema izvršni mandat u sistemu krivičnog pravosuđa i (tzv.) kosovske vlasti su u potpunosti zadužene za istragu događaja u Banjskoj, saopštila je ta Misija u odgovoru na pitanje Kosovo onlajna da li je primila Petkovićev zahtev i da li će ga ispuniti.

ОГЛАСИО СЕ ЕУЛЕКС: Наш представник био присутан током обдукције у својству посматрача - немамо извршни мандат

Foto: AP

“U skladu sa našim mandatom i kosovskim zakonodavstvom, predstavnik Euleksa je bio prisutan tokom obdukcije u svojstvu posmatrača”, navodi se u odgovoru Euleksa.

Petković je ranije poslao dopis šefu Misije Euleksa Pjetru Barbanu povodom utvrđivanja okolnosti smrti tri osobe srpske nacionalnosti u Banjskoj, u kojem je zatražio da se omogući da obdukciji tela u Prištini prisustvuje i nezavisni tim međunarodnih eksperata sudske medicine, u okviru kojeg bi bio i najmanje jedan ekspert kojeg delegira srpska strana.

Foto: Novosti

On je to zatražio kako bi se kredibilno i transparentno utvrdile okolnosti stradanja osoba srpske nacionalnosti, za koje postoje osnovane sumnje da su brutalno likvidirane nakon što su se predale.

(Kosovo onlajn)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

NIJE MOGAO VIŠE DA ĆUTI: Oglasio se Novak Đoković zbog ubistva Srba na Kosovu

Originalni tekst