OGLASILI su se i roditelji pripadnika Bed Blu Bojsa koji su lišeni slobode zbog izazivanja haosa i tuče koja je dovela do gubitka života grčkog državljanina Mihalisa Kacurisa. Oni su izdali zajedničko saopštenje.

ОГЛАСИЛИ СЕ РОДИТЕЉИ ХРВАТСКИХ ХУЛИГАНА: Држава да реагује, у Грчкој неће имати фер суђење

FOTO: Tanjug/AP

U njemu se navodi: 

– Obraćamo se kao roditelji dece uhapšene u Republici Grčkoj. Kao roditelji i članovi porodice osuđujemo svaki oblik nasilja bez obzira gde je počinjeno i ko ga je počinio. S obzirom na izjavu advokata Vasilisa Nulezasa, u kojoj se vrlo kritično i ogorčeno obrušio na sud, grčku Vladu i politiku u vezi sa slučajem naše dece, državljana Republike Hrvatske, vidljivo je da možemo očekivati da oni neće imati pravično suđenje i garantovanu sigurnost u Grčkoj. Medijski linč u Grčkoj, uprkos pretpostavke nevinosti, stvara percepciju da su naša deca ubice.

– Obraćamo se Predsedniku RH, Vladi RH i javnoj tužiteljki da u skladu s ustavnim i zakonskim ovlašćenjima preduzmu sve potrebne radnje kojima bi se pomoglo hrvatskim državljanima u inostranstvu.

– Zahtevamo da se sva nadležna tela Republike Hrvatske uključe u ovaj slučaj. Pozivamo Ministarstvo spoljnih poslova da se snažnije uključi u ovaj slučaj, uz redovne kontakte s porodicama pritvorenih. Smatramo da je nužan hitni odlazak visokih delegacija MVEP-a, MUP-a i Ministarstva pravosuđa u Republiku Grčku.

– Molimo Vas da učinite sve da se našoj deci obezbedi sva diplomatska i pravna pomoć kakva se uobičajeno obezbeđuje našim državljanima uhapšenim u stranoj državi, posebno jer se radi o velikom broju državljana Republike Hrvatske, većinom mlađe životne dobi, mahom 18, 19 ili 20 godina. Tražimo da se učine svi napori na nivou diplomatije i politike da se stave u jedan zatvor, da se ne razdvajaju.

– Pozivamo se na Evropsku konvenciju zaštite ljudskih prava i temeljnih sloboda kojom je zagarantovana pretpostavka nevinosti i pravo na pravedno suđenje.

– Iz medijskog linča, ali i izjava advokata Vasilisa Nulezasa o odnosu sudije prema našoj deci tokom ročišta, vidljivo je da pretpostavka nevinosti u odnosu na našu decu, državljane Republike Hrvatske, jednostavno – ne postoji.

– Tražimo da se našoj deci garantuje pravedno suđenje. Takođe, tražimo da se našoj deci garantuje najveća moguća sigurnost tokom boravka u pritvoru u Grčkoj i da ih naši diplomatski predstavnici redovno posećuju i kontrolišu nivo sigurnosti.

– Molimo medije za objektivno izveštavanje u najboljem interesu pravednog suđenja i zaštite naše dece. I na kraju, među našom decom postoje teško povređeni sa ubodnim ranama od noževa i drugih predmeta, te zahtevamo da se počinitelji tih kaznenih dela prema državljanima RH procesuiraju – stoji u pismu koje je potpisala Grupa roditelja i članova porodica pritvorenih hrvatskih državljana.

BONUS VIDEO: TAJNA NAJVEĆEG FUDBALSKOG STADIONA NA SVETU: Ovo je lista TOP 10 „hramova fudbala“ 

BONUS SADRŽAJ

Da li ste znali da je Novak Đoković u svojoj knjizi izneo plan kako da za samo četrnaest dana transformišete i telo i život? Uz nedeljni jelovnik, korisne savete za poboljšanje varenja i izvrsne recepte koji se lako pripremaju, lako ćete se osloboditi viška kilograma i poboljšati zdravlje. Novak vam otkriva i lake vežbe za razgibavanje, iste one koje i on radi pre svakog meča.

Naručite OVDE svoj primerak knjige “Serviraj za pobedu” i krenite stopama najboljeg na svetu.

Takođe, još jedna knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv “Novak, pariske priče“. Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst