Ministarka kulture Maja Gojković poručila je danas da je prinuđena da reaguje i brani umetničko delo Radoša Bajića „Heroji Halijarda“, koje je izloženo napadima političara iz Sarajeva uprkos tome što film još nigde nije prikazan.

„Film je svedočanstvo o herojskom podvigu i srpskom spasavanju više od 500 savezničkih, uglavnom američkih i britanskih avijatičara od nacista. Ne postoji slična operacija koja bi mogla da bude pandan ovoj u čitavoj okupiranoj Evropi i ponosni smo na istoriju koju su stvarali naši preci“, poručila je Gojković u pisanoj izjavi.

„Svedoci smo brojnih pokušaja manipulacije prethodnih dana i još jedne zloupotrebe filmske umetnosti kako bi se unapred etiketiralo, cenzurisalo i kompromitovalo ovo ostvarenje i poslale politikanske poruke po ustaljenoj matrici“, naglasila je ona.

„Zaista je vreme da se kaže – dosta je bilo i da se stane u odbranu umetničkog dela i dela istorije koje je bio duboko sakriven, da se konačno otvoreno kaže da su Srbi spasili američke i savezničke pilote od sigurne smrti od nacističke ruke“, dodala je Gojković.

Gojković je navela da je ponosna što je film „koji niste gledali“ doživeo sličnu sudbinu kao predstava „Golubnjača“ Dejana Mijača, koju su „partijski komunistički aparatčici revnosno napadali i zabranjivali istim rečnikom i po ideološkom šablonu kao aktuelni sarajevski glasnogovornici“.

„Dosta je bilo. Ubeđena sam da će, kao i mnogo puta u istoriji, i sada sloboda umetničkog izražavanja i istina prevladati sve ideološke barijere i politikanska saplitanja i da će biti jača od pokušaja da je falsifikuju u cilju potpirivanja tenzija i nerazumevanja“, zaključila je Gojković.

Originalni tekst