Ekstremna mizoginija će po prvi put biti tretirana kao oblik terorizma prema najnovijim planovima britanske vlade. Jevet Kuper, ministarka unutrašnjih poslova, naložila je hitnu reviziju strategije za borbu protiv terorizma kako bi se obuhvatilo nasilje nad ženama i devojčicama, identifikovale praznine u zakonodavstvu i ispitali novi oblici ideologija koje prete društvu.

Prema ovim predlozima, učitelji bi bili zakonski obavezni da prijave učenike za koje sumnjaju da ispoljavaju ekstremnu mizoginiju vladinom programu za suzbijanje terorizma – Prevent,

„Predugo su vlade zatvarale oči pred porastom ekstremizma, kako na internetu, tako i na ulicama. Vidimo sve veći broj mladih ljudi koji su radikalizovani online. Govor mržnje narušava tkivo naših zajednica i demokratije,“ izjavila je Kuperova za „Sunday Telegraph“, a prenosi Gardijan.

„Akcija protiv ekstremizma je oslabljena baš u vreme kada nam je najpotrebnija. Zato sam naložila Ministarstvu unutrašnjih poslova da sprovede brzu analizu ekstremizma, kako bi se mapirali i pratili ekstremistički trendovi. Bitno je identifikovale rupe u postojećim zakonima koje moramo zatvoriti kako bismo stali na put širenju štetnih i opasnih uverenja“, istakla je.

Očekuje se da će revizija biti završena ove jeseni, kao deo nove strategije borbe protiv ekstremizma koju Ministarstvo unutrašnjih poslova planira da predstavi sledeće godine.

Među kategorijama ekstremizma koje je rangiralo Ministarstvo unutrašnjih poslova, nalazi se i takozvani „incel“ pokret, subkultura na internetu u kojoj muškarci koji krive žene za svoj nedostatak seksualnih prilika promovišu mizogini svetonazor. Prošlog meseca, visoki policijski službenik upozorio je da bi influenseri poput Endrjua Tejta mogli radikalizovati mlade muškarce i dečake u ekstremnu mizoginiju na način sličan onome kako teroristi privlače svoje sledbenike.

Megi Blit, zamenica glavnog policijskog komesara i nacionalna predvodnica za borbu protiv nasilja nad ženama i devojčicama, izjavila je da je uticaj na mlade dečake na internetu „prilično zastrašujuć“ i da Zakon o online bezbednosti mora biti stroži kako bi se deca adekvatno zaštitila. Blit je naglasila da su službenici koji se bave nasiljem nad ženama i devojčicama u bliskom kontaktu sa timovima za borbu protiv terorizma, kako bi se procenio rizik od radikalizacije mladih muškaraca.

Nacionalni savet šefova policije nedavno je objavio izveštaj u kojem se nasilje nad ženama i devojčicama karakteriše kao nacionalna hitnost. Endrju Tejt, čiji se uticaj posebno analizira, trenutno čeka suđenje u Rumuniji zbog optužbi za silovanje, trgovinu ljudima i formiranje kriminalne grupe za seksualno iskorišćavanje žena, koje on negira.

Prošle godine, broj prijava škola zabrinutih zbog Tejtovog uticaja značajno je porastao, a incidenti su uključivali verbalno uznemiravanje ženskih učiteljica i učenica, kao i ispade inspirisane njegovim stavovima. Jedan od radnika programa Prevent izjavio je: „On (Tejt) možda ne spada direktno u sferu Prevent-a, ali inceli svakako spadaju. Tejt je praktično toksična mizoginija na steroidima.“

Post Views: 28

Originalni tekst