OEBS pozvao na poništenje rezultata predsedničkih izbora u Belorusiji

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju u svom prvom velikom izveštaju o Belorusiji pozvala je danas na poništenje rezultata predsedničkih izbora održanih u avgustu i opisala "sistematsko mučenje" i "masovno kršenje ljudskih prava".

OEBS
OEBS

"Postoje uznemiravajući dokazi da su predsednički izbori održani 9. avgusta falsifikovani i da su snage bezbednosti počinile masovna i sistematska kršenja ljudskih prava nad mirnim protestima", navodi se u dokumentu koji je predstavljen u Stalnom savetu OEBS-a čije je sedište u Beču.

Izvestilac Volfgang Benedek, koji je 2018. godine napisao međunarodnu studiju o progonu koje su počinile vlasti u Čečeniji, sada je prikupio nekoliko stotina svedočenja, sa fotografijama i video zapisima.

Benedek u dokumentu pominje "uopšteno i sistematsko mučenje kao i nehumano i ponižavajuće postupanje" prema demonstrantima, ali i prolaznicima koji su se slučajno našli na ulicama za vreme protesta.

OEBS u tekstu poziva na nove ali "prave" izbore koji će ispunjavati međunarodne kriterijume.

Postupajući na zahtev 17 država, među kojima su Francuska, SAD i Velika Britanija, Benedek je razmotrio 700 pisanih izjava i onlajn izjava, pošto nije bio u mogućnosti da poseti Belorusiju jer su tamošnje vlasti odbile saradnju.

Belorusija je pogođena teškom političkom krizom od predsedničkih izbora 9. avgusta, kada su širom zemlje počele masovne demonstracije protiv dugogodišnjeg autoritarnog predsednika države Aleksandra Lukašenka.

Liderka beloruske opozicije Svetlana Tihanovska koja je u egzilu u Litvaniji, danas je boravila u Beču gde se sastala sa ambasadorima OEBS-a.

Izvor: Beta-AFP

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article