OEBS poziva na mir i red u Vašingtonu i poštovanje demokratskog procesa

Predsedavajuća OEBS-a – švedska ministarka spoljnih poslova An Linde, i generalna sekretarka OEBS-a, Helga Šmid, pozvale su danas "na miran povratak u red i poštovanje demokratskog procesa u Vašingtonu" posle "događaja u i oko zgrade Kapitola" – piše u zajedničkom saopštenju.

 OSCE/Curtis Budden: OEBS
Foto: OSCE/Curtis Budden / OEBS

"Moraju se poštovati ishod demokratskih izbora i ustavni principi", rekla je Linde.
"Uznemirena sam zbog napada na demokratske institucije i principe" u Vašingtonu, rekla je Šmid.
Obe zvaničnice OEBS-a su ukazale na značaj ocena i zabrinutosti Kancelarija OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) iznete posle posmatranja novembarskih izbora u SAD.
U zasebnom saopštenju ODIHR je danas "posle američkih izbornih nemira" pozvao na uzdržanost i poštovanje demokratskog procesa.
"Posmatrajući… uznemirujuće događaje u glavnom gradu Sjedinjenih Država.., ODIHR izražava zabrinutost za integritet demokratskog procesa i poziva sve strane da se drže principa demokratije i vladavine zakona".
Kao jedna od 57 članica OEBS-a, "SAD su se obavezale ne samo da će održavati demokratske izbore, već da će obezbediti i da 'kandidati koji dobiju potrebne glasove, biti pravilno postavljeni na funkciju' " – podseća se u saopštenju.
ODIHR ukazuje da "iako američki pravni sistem predviđa gladak prenos vlasti, pritom je od vitalnog značaja uzdržanost svih uključenih u taj proces, čak i u zemlji s tako snažnim institucijama i tradicionalnim poštovanjem demokratskih normi".
"Ni podsticanje na nasilje, ni samo nasilje nemaju mesta u demokratskom procesu", upozorio je ODIHR.
Ta kancelarija podseća da je ona, kao "vodeća svetska institucija na polju posmatranja izbora", bila na terenu u SAD od kraja septembra sve do posle novembarskog izbornog dana.
ODIHR je potom "jasno rekao da je, iako svaki kandidat ima pravo da se obrati sudu ako smatra da je došlo do grešaka u izbornom procesu, posmatračka misija ODIHR-a utvrdila da su neutemeljeni svi navodi o sistematskim prevarama" na izborima u SAD, navodi se u saopštenju.
Pošto su sve države-članice OEBS-a "prepoznale ključnu ulogu demokratskih izbora u obezbeđivanju dugoročne bezbednosti i stabilnosti, ODIHR stoga poziva Sjedinjene Države i sve druge zemlje u OEBS-u da pamte da su izbori proslava kao otelotvorenje građanskih i političkih prava koja su u srži naših demokratija", zaključuje se u saopštenju.

Desetine Trampovih pristalica upale su sinoć u zgradu Kongresa SAD tokom zasedanja oba doma i privremeno sprečile zakonodavno telo da potvrdi pobedu kandidata demokrata Džozefa Bajdena na predsedničkim izborima.

Nakon što je policija okončala četvoročasovnu okupaciju Kongresa SAD od gnevnih Trampovih pristalica, zvaničnici su proglasili kompleks bezbednim.

Zasedanje je nastavljeno jutros u dva časa ujutru, a kongres je jutros potvrdio pobedu kandidata demokrata Džozefa Bajdena na predsedničkim izborima nakon što su odbacili sve prigovore na glasanja elektora po saveznim državama.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article