Održan protest zaposlenih u „ivent” industriji, novi zakazan za sledeći ponedeljak

Zaposleni u takozvanoj "ivent" (event) industriji okupili su se danas ispred Vlade Srbije, nezadovoljni načinom kako su nadležne instucije tokom pandemije korona virusa tretirale zaposlene u tom sektoru.

printscreen: Protest zaposlenih u
Foto: printscreen / Protest zaposlenih u "ivent" industriji

Predsednik Skupstine Ivent industrije Bosko Bubanja rekao je da taj sektor više ne može da izdrži ovakvu situaciju.

„Ivent industrija ne radi od novembra 2019. godine zbog sezonskog načina poslovanja. Tražimo direktnu kompenzaciju za ovo što ne radimo”, rekao je Bubanja na skupu.

Tokom okupljanja pod nazivom "Protest za opstanak" bila je blokirana Nemanjina ulica od Kneza Miloša ka Savskom trgu a oko državnih institucija je primetno prisustvo policije.

Skupština Ivent industrije okuplja organizatore događaja, dekoratere, klubove, barove, ivent centre, restorane, kafiće, salone venčanica, muzičare, fotografe, limo-servise, poslastičarnice, pirotehničare, promoter,tehničare i iznajmljivanje opreme, naveo je Bubanja.

Okupljeni su zahtevali da se izjednači stepen rizika ivent centara, odnosno sala za proslave, sa klasičnim restoranima, kao i da Krizni štab i Vlada Srbije hitno usvoje mere koji je propisao Gradski zavod za javno zdravlje, a gde je propisano pod kojim uslovima ivent industrija može da počne sa radom.

"Tražimo usvajanje tog dokumenta. Zašto su ga onda napisali", upitao je Bubanja.

On je rekao i da su razgovarali sa lekarima koji imaju svoje crvene linije, a da je rešenje u tome da se razgovara sa ljudima u toj industriji kako da primenjuje mere.

Miša Relić, iz Udruženja noćnih klubova i barova, poručio je kako niko ne traži novac Vlade Srbije, već svoj koji je godinama uplaćivan.

“Nije mi jasno da nam Vlada šalje račune, a mi ne radimo”, dodao je on i poručio kako traže moratorijum na sve račune i dugovanja i direktnu pomoc od 12 odsto prometa u periodu april 2019-april 2020.

Relić je rekao da je današnji protest odlagan četiri meseca i da su se odlučili na taj korak kad im je rečeno – "bože moj, ne može svako da preživi, ugasite firme".

"Gospodine Kon i ostali članovi Kriznig štaba – kako smo mi legla zaraze ako ne radimo 13 meseci? Pune fabrike, krcat prevoz, škole, pun Kopaonik i Zlatibor. Ako može to, mogu i ivent centri", naglasio je Relić.

On je naveo da nisu svi problemi rešeni minimalcima.

"Dali ste nam 30.000, a mi plaćamo 66.000. Odakle?", upitao je Relić.

Katarina Drobnjak je, u ime Udruženja muzičara, prenela kako im je Predrag Kon rekao na sastanku u petak da je ta industrija "kolateralna šteta".

"Radi zadružna folkoteka na Pinku, proslavljaju se punoletstva, kakav je to virus koji raspoznaje elitu i nas obične", rekla je ona i poručila da su i “prazni stomaci politika”.

Predstavnici salona venčanica naveli su da su morali da otpuste većinu radnika, osim trudnica i porodilja.

Dario Prpiić je, u ime udruženja ugostitelja, rekao je da su ugostitelji proglaseni izvorom zaraze, a rade sa 70 odsto manje kapaciteta ili ne rade uopšte.

"Žalimo za svakom žrtvom, poštujemo rad lekara, ali sada više nemamo ništa. Potrošili smo ušteđevinu i sada pozivamo državu da nam pomogne kao što to čine zemlje u okruženju", rekao je Prpić.

On je naglasio da će bez te pomoći većina ljudi dospeti na ulicu.

Sa skupa je Vladi Srbije poručeno da imaju ozbiljnog partnera u ivent industriji kako bi se pronašlo rešenje za njihove probleme. Predstavnici te industrije bi sutra, kako je najavljeno, trebalo da imaju sastanak sa zamenikom gradonačelnika Beograda Goranom Vesićem.

Organizatori su učesnike tokom skupa pozvali da poštuju preventivne mere, nose maske i drži rastojanje od dva metra. Novi protest zakazan je za sledeći ponedeljak na istom mestu i u isto vreme, ali se organizatori nadaju da će u međuvremenu postići dogovor i da za novim okupljanjem neće biti potrebe.

Izvor: Fonet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article