Održan protest „Novi Sad protiv fašizma", policija udaljila učesnike „kontramitinga" sa Keja

Na Trgu slobode u centru grada Novosađani su se večeras okupili na skupu protiv fašizma kako bi iskazali podršku radijskom voditelju Dašku Milinoviću koji je fizički napadnut na putu do posla. Kolona je nakon uvodnih govora krenula u protestnu šetnju Bulevarom Mihajla Pupina prema Keju žrtava racije.

Antifašistički protest u Novom Sadu Foto: Printscreen
Antifašistički protest u Novom Sadu Foto: Printscreen

U gradu je bilo primetno pojačano prisustvo policije i žandarmerije, a izveštač agencije Beta je javio da se kod spomenika žrtvama racije bila okupila grupa od oko 50 desničarskih ekstremista, koji su bili najavili kontraskup nazvan "Odavanje počasti žrtvama srbomržnje i separatizma". Nakon upozorenja policije oni su se razišli. Prethodno su zapalili sveće ispred spomenika, lepili nalepnice na kojima je pisalo "Slobodna Srbija" i "Autonomaši, ovo je Srbija".

Daško Milinović je na Trgu slobode rekao da građani od 1991. godine žive u državi u kojoj moraju "imati oči na leđima". On je dodao da je antifašista od kako zna za sebe i da je antifašizam "borba protiv siledžija na svakom mestu".

"Ja sam pisao i govorio, a oni su došli da mi razbiju glavu i možda da me ubiju. Dobio sam od ove države zaštitu koju bi trebalo svi napadnuti i ugroženi građani da dobiju", rekao je Milinović.

On je ocenio da u Srbiji postoji ogroman problem sa fašizmom, koji već decenijama ne može da se reši.

"Dolazim iz antifašističke i partizanske porodice i ne dam da mi iz sećanja izbacuju naše heroje, a da nam razne bitange predstavljaju kao antifašiste", rekao je Milinović.

Građanima se na Keju obratio predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić.

"Neće biti bolje ako puštamo fašiste da nam kroje sudbinu i da oni odlučuju kako će ovo društvo izgledati u budućnosti. Ovde je počelo, u Novom Sadu je krenuo taj zao talas nacionalizma da se valja i mi već više od 30 godina gledamo kako kolaboracionisti iz Drugog svetskog rata dobijaju na značaju", rekao je Bodrožić.

Novinar Daško Milinović napadnut je i pretučen 16. aprila, oko 6:45 časova, kada je kretao na posao. Napad se dogodio u blizini mesta gde stanuje u u Novom Sadu. Napadači su ga poprskali suzavcem, a nakon toga i udarala šipkom.

Jedan od napadača na radio voditelja je uhapšen ubrzo posle napada, drugi napadač je identifikovan i za njim se traga, a priveden je i inspirator ovog napada.

Napad su osudila novinarska udruženja, Ministarstvo kulture i informisanja, ali i premijerka Ana Brnabić.

Član Stalne radne grupe za bezbednost novinara Veran Matić rekao za Insajder da je nakon napada na radijskog voditelja i novinara Daška Milinovića pokrenut mehanizam sa kontakt tačkama kako bi napadači bilo što pre pronađeni.

Izvor: Beta, 021, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article