EPA-EFE/STR

Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država EKOVAS (ECOWAS) saopštila je da je odredila datum početka vojne intervencije “ukoliko diplomatski napori sa Nigerom propadnu” gde je vojska pučem došla na vlast, ali nije objavila kada bi to moglo biiti.

Posle dvodnevnog sastanka šefova generalštabova oružanih snaga država članica bloka ;u Akri, glavnom gradu Gane, EKOVAS je saopštio da bi vojna akcija bila „poslednje sredstvo za vraćanje demokratije u Niger“, prenosi N1.

„Spremni smo da krenemo kad god dobijemo naređenje. Odlučeno je kada je ‘dan D’ koji nećemo otkriti“, rekao je komesar EKOVAS-a za politička pitanja, mir i bezbednost Abdel-Fatau Musa, prenosi Rojters.

Musa je dodao da su se dogovorili o tome šta je sve potrebno za intervenciju, ali nije naveo koliko će vojnika biti angažovano, niti druge strateške detalje.

Većina od 15 država članica bloka spremna je da doprinese zajedničkim snagama, osim onih koje su takođe pod vojnom upravom – Malija, Burkine Faso, Gvineje i Zelenortskih ostrva.

„Stav je da je puč u Nigeru previše za region, a mi ga sada zaustavljamo, povlačimo crtu“, rekao je Musa.

EKOVAS je već ranije Nigeru ;pretio vojskom pošto je vojna hunta svrgla demokratski izabranog predsednika Mohameda Bazuma, saveznika Zapada u borbi protiv islammista.

Trupe tog bloka su ranije intervenisale tokom ratova u Liberiji i Sijera Leoneu.

Niger je četvrta zemlja u 15-članom bloku EKOVAS u kojoj je izvršen državni udar u poslednje tri godine. To je važna zemlja u Sahelu, južno od pustinje Sahare, s kojom zapadne države sarađuju u borbi protiv džihadističkog nasilja povezanog sa Al Kaidom i terorističkom grupom Islamska država.

Zbog terorističkih akcija Islamske države je više miliona ljudi izbeglo iz tog regiona.

Originalni tekst