Home Iz minuta u minut Odobren lek za Alchajmerovu bolest, cena 26.500 dolara
odobren-lek-za-alchajmerovu-bolest,-cena-26.500-dolara

Odobren lek za Alchajmerovu bolest, cena 26.500 dolara

37
EPA-EFE/Enric Fontcuberta

Američka agencija za hranu i lekove (FDA) u petak je odobrila lek lekanemab za pacijente u najranijim stadijumima bolesti koji su razvili japanska farmaceutska kompanija Eisai i američki Biogen.

Lek, koji će se prodavati pod imenom Lekembi, pripada klasi tretmana čiji je cilj usporavanje progresije neurodegenerativne bolesti uklanjanjem lepljivih nakupina toksičnog beta amiloidnog proteina iz mozga, prenose mediji.

Skoro svi prethodni eksperimentalni lekovi koji su koristili ovaj pristup bili su neuspešni.

„Današnje vesti su neverovatno važne“, rekao je glavni naučni direktor Alchajmerove fondacije za otkrivanje lekova, dr Hauard Filit. „Godine istraživanja nesumnjivo najkompleksnije bolesti sa kojom se ljudi suočavaju se isplaćuju i daju nam nadu da možemo ne samo da lečimo Alchajmerovu bolest, već i da je sprečimo“, dodao je on.

Eisai je najavio da će lek biti lansiran po godišnjoj ceni od 26.500 dolara.

Japanska kompanija je saopštila da takođe planira da podnese zahtev za odobrenje Lekembija u Japanu i Evropskoj uniji do kraja poslovne godine 31. marta.

Eisai je procenio da će broj američkih pacijenata koji ispunjavaju uslove za lek dostići oko 100.000 u roku od tri godine, postepeno se povećavajući u srednjem i dugoročnom periodu, piše Hina a prenosi N1.

Originalni tekst