Odluka 11 opozicionih stranaka i pokreta: Nastavak razgovora s RTS i učešće i u onim medijima koje su izbegavali

Predstavnici 11 stranaka, pokreta i organizacija doneli su juče odluku o neophodnosti obraćanja građanima i putem "režimskih medija", saopšteno je danas. Kako kaže za Insajder objašnjava Rade Veljanovski iz Građanskog demokratskog foruma, mnoge stranke ni dosad nisu bojkotovale te medije, ali je stav da bi u medije trebalo da idu svi.

Konferencija za medije dela opozicije nakon dogovora o platformi za međustranački dijalog Foto: Srđan Ilić
Konferencija za medije dela opozicije nakon dogovora o platformi za međustranački dijalog Foto: Srđan Ilić

"Naš je stav da jednostavno treba ići u sve medije gde može da se kaže naša priča. Mi ćemo pričati istu priču bez obzira koji je medij u pitanju, ali naravno isključivo ako se radi o ozbiljnim informativnim političkim emisijama", kaže Veljanovski.

Odluku su, navodi Veljanovski, potpisale iste stranke koje su potpisale i predlog plaforme za pregovore s vlastima: Nova stranka, Socijaldemokratska stranka (SDS), pokret "Jedan od pet miliona", Demokratska stranka Srbije (DSS), Kancelarija za lokalne i inovativne politike, Branislav Lečić, Građanski demokratski forum (GDF), Vlaška stranka, Mađarski pokret, Nova Srbija i Zelena stranka.

Branislav Lečić, koji je isključen iz Demokratske stranke, je 5. oktobra poslao prijavu za upis promene podataka u registar političkih stranaka kojom je traženo da se izvrši upis podataka za novog zastupnika DS-a. Taj zahtev mu je odbijen, a najavljena je tužba Upravnom sudu.

Na pitanje Insajdera u čije ime je odluku potpisao Lečić, Veljanovski kaže da je on u razgovorima o platformi učestvovao od početka i da nije tretiran kao predstavnik Demokratske stranke.

"Mi njega sada tretiramo kao jednu grupu političkih aktivista i uopšte ne raspravljamo o njegovom statusu. Mi smo bili spremni ako neko ima dobru ideju, čak i da to bude grupa građana, nikakva politička organizacija, da u tome učestvuje. On sada predstavlja samo ljude koji su sa njim, a u ovom trenutku pošto su oni u sporu, mi uopšte ne ulazimo u to da li je to Demokratska stranka ili je deo", navodi on.

U saopštenju prosleđenom medijima poziva se celokupna opozicija da do kraja kampanje koristi svaki mogući prostor u kojem se može obratiti građanima kako bi se, dodaje se, učinilo sve što je u njihovoj moći da se ne dozvoli da obaveštenost građana bude i nadalje pod kontrolom.

"Međutim, uslov za pojavljivanje u režimskim medijima bi morao biti jasno poštovanje prava na autorizaciju i prenošenje izjava u celosti, a što se tiče televizijskih emisija, sagovornici relevantni za temu emisije, a ne predstavnici estrade", navodi se.

Podvlači se da ulazak u režimske medije "ni na koji način nije legitimizovanje tih medija", već isključivo borba svim sredstvima za to da istina dođe do građana.

"Nema dijaloga u društvu, ni mogućnosti bilo kakve promene dok se opozicija obraća samo svojim biračima, dopuštajući da najveći deo naših građana bude izložen samo realnosti koju kreira režimska propaganda. Smatramo da bez ovog svojevrsnog medijskog proboja, ni najidealniji izborni uslovi neće biti dovoljni za pobedu nad ovim režimom, jer ključni izborni uslov su obavešteni građani koji mogu da slobodno donose odluke", piše uz saopštenju uz napomenu da bi ta tema morala biti na dnevnom redu i predstojećih pregovora o izbornim uslovima pod pokroviteljstvom EU.

Na jučerašnjem sastanku je takođe doneta odluka o nastavku dijaloga sa rukovodstvom RTS-a i insistiranju na otvaranju što većeg prostora za opoziciju na javnom servisu. U narednim danima će biti određena delegacija za razgovore sa rukovodstvom RTS-a, dodaje se.

Takođe, u saopštenju se konstatuje da se druge opozicije koji ne učestvuju na ovim razgovorima nisu odazvale pozivu da zajedno rade na usaglašavanju jedinstvene platforme za pregovore o izbornim uslovima.

"U međuvremenu smo obavili niz konsultacija sa organizacijama civilnog društva specijalizovanim za kontrolu i proces sprovođenja izbora i usvojili neke od njihovih smislenih i korisnih sugestija, kojima ćemo do početka pregovora unaprediti našu pregovaračku platformu", piše u saopštenju i pozivaju se organizacije koje do sad u njemu nisu učestvovale da sednu za zajednički sto.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article