LEGENDARNI rvač Milan Nenadić preminuo je 16. januara u 81. godini u Zrenjaninu posle duge i teške bolesti.

ОДЛАЗАК ЈОШ ЈЕДНЕ ЛЕГЕНДЕ! Преминуо освајач медаља са европских, светских и олимпијских такмичења

Foto: Printskrin

Nenadić je rođen 1943. godine u Drenovcu, kod Gline, živeo je i radio u Petrinji gde je započeo i završio svoju karijeru profesionalnog rvača, da bi potom u tom mestu počeo da se bavi i trenerskim poslom.

Nenadić je jedan od najboljih sportista koje je Jugoslavija imala, osvojio je pregršt medalja tokom svoje karijere, a svakako je jedna od najznačajnijih bronzano odličje sa Olimpijskih igara u Minhenu 1972. godine. Bio je takođe i dvostruki prvak Evrope u Modeni 1969. i Berlinu 1970. godine, a srebrnu medalju je osvojio na Evropskom prvenstvu 1968. Takođe, bio je vicešampion sveta 1972. u Teheranu, a do bronzanih odličja stigao je na šampionatima sveta u Mar del Plati 1969. i Edmontonu godinu dana kasnije, saopštio je Rvački savez Srbije.

Osim toga, Nenadić je bio i višestruki prvak Jugoslavije, a prvi internacionalni uspeh bila mu je bronza na Mediteranskim igrama u Tunisu 1967. Karijeru je počeo RK „Gavrilović“ u Petrinji, a po završetku uspešne rvačke karijere posvetio se trenerskom poslu u kome je takođe bio uspešan. Bio je selektor reprezentacije Jugoslavije na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu 1984. kad su medalje osvojili Vlado Lisjak i Šaban Trstena (zlato), Refik Memišević (srebro) i Jožef Tertei (bronza).

Broj mečeva u rvačkoj karijeri Milana Nenadića broji se na hiljade, a broj poraza za ekipu je minimalan. Za reprezentaciju Jugoslavije je nastupao od 1962. do 1972. godine i učestvovao na čak devet svetskih prvenstava, sedam evropskih, dva puta je bio na Olimpijskim igrama, a o ostalim turnirima i da ne počinjemo.

Još početkom rata izbegao je iz Petrinje u Zrenjanin i u njemu živeo do kraja života:

– Skrasili smo se u Zrenjaninu. Verovatno dovedeni sudbinom rvanja. I tu ostali. Zaposlio sam se kao poslovođa jedne od prodavnica Mesne industrije Neoplanta iz Novog Sada, u gradu na Begeju. To je posao koji poznajem i koji takođe volim. Neoplanta je u radni odnos u međuvremenu primila i moju suprugu. Sinovi studiraju, ali su napustili rvanje, mada su obojica bili talentovani i uspešni. Stariji sin ipak je ostao vezan uz ovaj sport: u avgustu je, u Zagrebu, položio za međunarodnog sudiju i sada aktivno sudi. Rešili smo i stambeno pitanje – kazao je u intervjuu za „Baniju“ još davne 2002. godine.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv „Novak, pariske priče„. Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst