Niko nikad ne umre na vreme, i niko se nikad nije „naživeo“, ali poslednja zvrčka Borisava Đorđevića upućena novinarima jednog nedeljnog lista – koji odlazi u štampu utorkom kasno uveče – bila je odluka da premine u sredu rano ujutru.

Zato u novom broju Nedeljnika nema ni slova o legendarnom rokeru, ali imamo najmanje dva načina da se odužimo za to. Prvo, serijal tekstova o Ribljoj čorbi, Bori, njegovom uticaju i kontroverzama moći ćete od juče, pa u narednim danima, da pratite na sajtu Velike priče.

Sjajan nekrolog napisao je Branko Rosić, a pomalo ličnu priču poslao je možda i najbolji čorbolog u pozamašnoj redakciji VP, Miloš Jovanović.

Treći način je tekst o rokenrolu, mada o onom ostrvrskom – fenomen Oasis pokrili smo i u našem štampanom izdanju.

A u novom Nedeljniku naslovna tema je potencijalno pomirenje Srba i Albanaca, koja zbog poslednjih događaja na severu južne srpske pokrajine, ovih dana deluje još dalje. O tome, ali i Beogradu kakav je nekada postojao, govorio je Škeljzen Malići u velikom intervjuu za novi Nedeljnik.

Sve čitaoce očekuje i drugi, poslednji tom našeg sjajnog dodatka „Uhvati zeca“, sa novih 580 i kusur pitanja (i odgovora) koje je spremio Predrag J. Marković.

Pogledajte i ostale teme iz novog broja Nedeljnika i pretplatite se na naše digitalno ili štampano izdanje.

LALIĆ – Da li bi Jugoslavija, da je kojim slučajem opstala, danas bila najveća avangarda u Evropskoj uniji, pita se glavni urednik Veljko Lalić u uvodniku novog broja.

PANOVIĆ – Samit iz februara 1988, koji je briljantno vodio šef jugoslovenske diplomatije Budimir Lončar, bio je labudova pesma moćne titoističke diplomatije. Taj samit danas ne da nije istorijski, već ga niko i ne pominje (kao što će se sutra slabo pominjati i ovi „tim bildinzi“). To je vreme između „Pljuni i zapjevaj, moja Jugoslavijo“, i „Mojoj majci“ (Ruža hrvatska). Ispalo je na kraju da postojanje jedne pesme maltene isključuje drugu. Politička analiza Zorana Panovića u novom Nedeljniku.

DRAŽA – Vučićeva iskopina Brnabić smatra da ako se boriš protiv mogućeg zagađenja zbog iskopavanja onog čudovišnog jadarita, ne smeš da koristiš mobilne telefone sa litijumskim baterijama, jer si onda licemer. Što ima logike koliko i da ako se boriš protiv otpadnih voda koje neka mlekara ispušta u obližnju reku i truje je, ne smeš da piješ jogurt, mleko i jedeš sir. Ili ako se boriš protiv zagađenja vazduha ne sedaš u kola i autobuse, već svuda ideš peške. Kolumna Dragoljuba Draže Petrovića u novom broju.

PANTELIĆ – Severoistočne i istočne članice NATO-a ne brinu toliko o budućnosti i očuvanju Ukrajine koliko da oslabe, redimenzioniraju i po mogućstvu rasparčaju Rusku Federaciju. Za nordijske zemlje, pribaltičke republike i Poljsku jedina dobra stvar koju Rusi mogu da urade jeste da „nestanu“ iz njihovog vidokruga. Velika spoljnopolitička analiza Željka Pantelića u novom broju.

PUŠENJE – Važan segment mog profesionalnog angažovanja bilo je zdravstveno prosvećivanje, piše dr Zoran Radovanović u velikoj analizi posledica nikotina na zdravlje. „Na tom polju sam uticao na mnoge pojedince, grupe, ustanove, pa i na društvo u celini, ali sam u pogledu borbe protiv pušenja potpuno omanuo. Zašto?“

Post Views: 7

Originalni tekst