ODIHR o junskim izborima u Srbiji: Sprečiti zloupotreba državnih resursa i pritisak na birače, povećati nezavisnost REM…

0
85

ODIHR o junskim izborima u Srbiji: Sprečiti zloupotreba državnih resursa i pritisak na birače, povećati nezavisnost REM…

Kancelarija OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) pozvala je danas vlasti u Srbiji da spreče zloupotreba državnih resursa tokom predizborne kampanje i pritisak na birače, i da revidiraju birački spisak i povećaju transparentnost finansiranja predizbornih kampanja.

ODIHR, izbori u Srbiji, ilustracija
ODIHR, izbori u Srbiji, ilustracija

U danas objavljenom konačnom izveštaju Specijalne misije za procenu izbora, koju je ODIHR uspostavio za posmatranje parlamentarnih izbora u Srbiji 21. juna, navodi se da zakonske promene, u skladu s međunarodnim obavezama, treba da budu usvajane posle javnih rasprava, a da osnovni aspekti izbora ne treba da budu menjani u godini pre izbora.

U izveštaju se podseća da je Skupština Srbije pred izbore izmenila Zakon o izborima, "uključujući pitanja o kojima nije bilo javne rasprave" što je "suprotno međunarodnim obavezama i dobroj praksi".

Šta je cilj izmene izbornog zakona tokom kampanje

Podseća se da su među izmenama smanjivanje cenzusa za izborne liste i formula za bolje predstavljanje lista nacionalnih manjina.

Celokupan izveštaj ODIHR-a možete pročitati na sledećem linku.

"Iako amandmani omogućavaju lakše predstavljanje u parlamentu, nekoliko sagovornika Specijalne misije ODIHR-a tvrdi da je cilj tih izmena smanjivanje posledica bojkota opozicije", navodi se u izveštaju.

Među glavnim preporukama ODIHR-a je da bitni propisi treba da budu uključeni prvenstveno u zakone koje usvaja parlament, a tehnička pitanja i detalji treba da budu regulisani podzakonskim aktima, uključujući instrukcije Republičke izborne komisije (RIK).

"Vlasti treba da preduzmu mere da spreči zloupotrebu položaja i državnih resursa. Praćenje usaglašenosti treba da bude efikasno, a sankcije proporcionalne", navodi se u izveštaju.

Detaljno istražiti slučajeve prinude

ODIHR je istakao da vlasti Srbije treba da spreče pritisak na birače, uključujući zaposlene u državnim institucijama i preduzećima i druge koji su povezani s državom. Slučajevi navodne prinude moraju biti detaljno istraženi, a oni koji su odgovorni za to kažnjeni.

ODIHR je ocenio da regulatorni okvir za finansiranje kampanje i njegova primena ne obezbeđuju transparentnost, integritet, ni odgovornost za finansiranje kampanje.

Da bi se povećala transparentnost, ODIHR preporučuje izmenu zakona da bi se izveštaj o prihodima i troškovima kampanje objavljivao pre dana izbora, a da zaključci Agencije za borbu protiv korupcije budu obavezni i objavljeni potom.

U izveštaju se navodi da birački spiskovi treba da budu dostupni javnosti Srbije i da zakoni o jedinstvenom biračkom spisu i zaštiti ličnih podataka budu usaglašeni.

"Da bi odgovorile na zabrinutost oko tačnosti biračkih spiskova, vlasti treba da urade reviziju Jedinstvenog biračkog spiska što je pre moguće", naveo je ODIHR.

Preporučuje da se rok za podnošenje žalbi i donošenje odluka RIK-a i Upravnog suda produži u cilju efikasnog rešavanja sporova.

Povećati nezavisnost REM i regulisati funkcionersku kampanju

"Nezavisnost Regulatornog tela za elektronske medije treba da se poveća, a njegove odgovornosti tokom predizbornog perioda treba da budu eksplicitno definisane zakonom i proširene na sve aspekte medijskog izveštavanja o izborima", jedna je od glavnih preporuka ODIHR-a Srbiji.

Među preporukama ODIHR-a je i da se razmotri regulisanje medijskog izveštavanja o zvaničnicima koji su takođe kandidati na izborima.

"Nezavisnost javnih servisa treba da bude povećana obezbedjivanjem dovoljnog i održivog finansiranja, čime će biti eliminisana zavisnost javnih servisa od državnog budžeta", navodi se u preporukama Srbiji.

U izveštaju piše da nije bilo jasnog razlikovanja uloga predsednika Srbije i lidera Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića, i da je "zamagljena linija" između kampanje SNS i medijskog izveštavanja o predsedniku i vladi, uključujući odgovor na krizu izazvanu pandemijom.

"Većina televizijskih kanala s nacionanom frekvencijom i većina listova promovisali su vladine politike. Nekoliko medija koji su nudili alternativne poglede, nisu dali efikasnu protivtežu, dovodeći u pitanje raznolikost stavova dostupnih biračima u tradicionalnim medijima", ocenio je ODIHR.

U izveštaju se konstatuje da je autocenzura podstaknuta pretnjama, napadima i pritiskom na novinare i medije, zajedno s nedostatkom finansijske nezavisnosti.

Ocenjeno je da je Nadzorni odbor, formiran radi nadgledanja kampanje, i REM bili pasivni u praćenju medijskog sadržaja, ali da je REM na kraju kampanje zabranio nekoliko predizbornih reklama.

ODIHR je ocenio da je RIK efikasno organizovao izbore, da su se na biralištima koje je posetila posmatračka misija ODIHR-a, izbori odvijali bez problema i da je procedura u opštim crtama poštovana.

Ipak, "Specijalna misija ODIHR-a je uočila slučajeve i primila kredibilne izveštaje o kršenju izborne tišine u korist vladajuće partije", piše u izveštaju.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article