Odbor za zakonodavstvo podržao Predlog zakona o socijalnoj karti

Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo je na danas održanoj sednici podržao Predlog zakona o socijalnoj karti.

Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo / Foto: Insajder
Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo / Foto: Insajder

Članovi Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo razmotrili su Predlog zakona o socijalnoj karti, koji je podnela Vlada, u načelu. Saopšteno je da je nakon diskusije Odbor ocenio da je Predlog zakona o socijalnoj karti, u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom Republike Srbije.

Sednici je predsedavala predsednica Odbora Jelena Žarić Kovačević, a prisustvovali su i članovi u zamenici članova Odbora: Nevena Veinović, Željko Tomić, Olja Petrović, Vuk Mirčetić, Luka Kebara, Uglješa Mrdić, Dubravka Kralj, Toma Fila, Arpad Fremond, Ilija Matejić, Milenko Jovanov i Violeta Ocokoljić.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prethodno je pozvalo narodne poslanike da podrže ovaj zakon čiji je cilj, kako su naveli, unapređenje kontrole socijalnih davanja.

"Na donošenje ovog zakona, koji je jedan od prioriteta Vlade Srbije i Ministarstva i koji treba da rezultira boljom i poštenijom raspodelom novca opredeljenog za socijalna davanja, čekalo se više decenija. Ministarstvo iz tih razloga poziva narodne poslanike da u skupštinskoj raspravi podrže predloženi zakon", navodi se u saopštenju.

Epidemija kovid-19 je u prethodnih gotovo godinu dana uticala na čitav svet, pa tako i na Srbiju, a odavno je prevazišla zdravstvenu sferu i uključila i socijalnu i ekonomsku komponentu, dodaje Ministarstvo.

Kako ranije objašnjeno, cilj uspostavljanja registra Socijalne karte je postojanje jedinstvene i centraliziovane evidencije u elektronskom obliku, koja sadrži tačne i ažurne podatke o socijalno-ekonomskom statusu pojedinaca i sa njim povezanih lica i koja omogućava korisnicima podataka da obavljaju poslove obrade podataka radi utvrđivanja činjenica neohpodnih za ostvarivanje prava i usluga iz oblasti socijalne zaštite.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article