EPA-EFE/SERGEI CHIRIKOV

(Beta-AFP) – Visoki zvaničnik donjeg doma ruskog parlamenta Dume odbacio je danas navode o potrebi nove vojne mobilizacije u zemlji da bi se nadomestili pripadnici paravojne grupe Vagner koji se više ne bore u Ukrajini.

“Predsednik Ruske Federacije (Vladimir Putin) rekao je jasno, razumljivo i konkretno da neće biti nove mobilizacije”, rekao je za agenciju TASS Andrej Kartapolov, koji u Dumi vodi Odbor za odbranu.

“Nema nikakve potrebe za mobilizacijom danas niti u bliskoj budućnosti”, dodao je on.

Ocenio da nema pretnje za smanjenje borbenog potencijala, kako je naveo, srednjoročno ni dugoročno, kao i da Moskva ima dovoljno oružanih snaga da zamene pripadnike Vagnera, preneo je TASS.

Po njegovim rečima u trenutku kada je izvršena neuspela pobuna Vagnera nije bilo pripadnika Vagnera na prvim linijama fronta, svi su u to vreme bili u kampovima.

Posle neuspele pobune u Rusiji krajem juna, šef grupe Vagner Jevgenij Prigožin prihvatio je da ode u Belorusiju, na osnovu posredovanja Minska. Prema uslovima tog dogovora, pripadnici grupe Vagner mogu da biraju – da odu u Belorusiju, da se uključe u redovnu rusku vojsku ili da se vrate u civilni život.

Jevgenij Prigožin je izjavio da cilj njegove pobuna nije bio da svrgne vlast nego da spreči da ruski generalštab, koji optužuje da je nesposoban u sukobu u Ukrajini, rasformira njegovu plaćeničku grupu Vagner.

Originalni tekst