Kultni film ‘Nacionalna klasa’ koji se u kinima pojavio davne 1978. godine okupio je fantastičnu glumačku ekipu koju su činili Gorica Popović, Bogdan Diklić, Voja Brajović, Bora Todorović i mnogi drugi… Glavna uloga, vozača trkaćih automobila Branimira Mitrovića Flojda, pripala je legendarnom Draganu Gagi Nikoliću i vinula ga u zvijezde jugoslavenskog glumišta.

Iako bi se danas svi otimali oko uloge u ovom čuvenom ostvarenju, tada je bilo i onih koji su odbili zaigrati u ovom filmu. Voditeljica, glumica i nekadašnja Loto djevojka Suzana Mančić jednom prilikom je otkrila da je upravo ona ta koja je odlučila odbiti scenarij.

Naime, Suzani je bila ponuđena uloga djevojke Branimira Mitrovića Flojda (Dragana Nikolića), Senke, ali je, kako je objasnila, zbog intimnih scena tada odlučila odbiti ulogu. Tako je Maja Lalević Piščevićdobila priliku pojaviti se u kultnom filmu Gorana Markovića koji se smatra jednim od najboljih djela jugoslavenske kinematografije.

Zbog dvije scene mi je bila frka zaigrati u tom filmu. Prva je u javnom toaletu, gdje mi Gaga prilazi i zakazuje sastanak, a druga je u krevetu s njim. U to vrijeme bila sam u vezi s jednim profesorom s Akademije dramskih umjetnosti koji mi je rekao: ‘E pa fino! Ljudi će te se sjećati po tome što si glumačku karijeru počela u toaletu’. To mi je poljuljalo samopouzdanje jer sam bila vrlo mlada, pa sam zato odbila ulogu u ‘Nacionalnoj klasi”, prisjetila se glumica i dodala: ‘Samo nekoliko dana pre početka snimanja vratila sam scenarij i rekla sam: ‘Ja ovo ne mogu’. I danas žalim za tim jer bi mi ta uloga mnogo pomogla u karijeri, ali što je, tu je’.

Maja Lalević Piščević u vrijeme snimanja filma bila je maloljetna, a jednom prilikom je otkrila da se i pribojavala scene u krevetu.

‘Trenutak kojeg sam se najviše bojala bila je scena s Gagom u krevetu. Do posljednjeg trenutka sam se nadala da će je redatelj ipak izbaciti iz scenarija, ali nije. Gaga je prvo tražio da svi osim snimatelja napuste sobu, a onda kad smo ostali sami napravio je takvu atmosferu da nisam ni primijetila da smo završili s tom scenom. Toliko me je zasmijavao, pričao urnebesne viceve i anegdote, da sam se mučila ozbiljno izgovoriti tekst kad se uključe kamere. Na kraju je sve ispalo dobro’, rekla je svojedobno Maja.

(Express / Scena.story.hr)

Originalni tekst