Odbijena žalba bivšeg načelnika u Agenciji za zaštitu životne sredine – otkaz pravosnažan

Žalba otpuštenog načelnika Odeljenja za kontrolu kvaliteta u Agenciji za zaštitu životne sredine vazduha Milenka Jovanovića je odbijena, pa je odluka o otkazu zbog, kako tvrdi Jovanović, izmišljenih propusta, postala pravosnažna. Jovanović je otkaz dobio krajem decembra prošle godine nakon što je ukazao da je Agencija parametre za ocenu zagađenosti menjala pet puta. Pravdu će, najavljuje, potražiti pred Upravnim sudom.

Aerozagađenje u Beogradu, januar 2020. Foto: Srđan Ilić
Aerozagađenje u Beogradu, januar 2020. Foto: Srđan Ilić

"Potvrđena je lažna optužba neshvatljivim pravnim tumačenjem za lažne propuste sa lažnim svedocima od, ako smem da kažem, imaginarnog direktora, jer sad će 120 dana kako mu nije obnovljen v.d. status", navodi Jovanović.

Odluku o njegovom otkazu potpisao je direktor Agencije koga, kaže Jovanović, od 8. oktobra prošle godine Vlada nije postavila na mesto v.d direktora na kome je bio već sedam i po godina, duže nego što to zakon dozvoljava.

Jovanović navodi da će svoju pravdu tražiti pred Upravnim sudom, ali podseća da ostaje bez novčanih primanja jer je otpušten zbog, kako ističe, "ogromnih izmišljenih propusta u svom radu". Međutim, kako dodaje, sve i da su propusti tačni, nije poštovana procedura u njegovom otpuštanju.

"Možda sam ja najgori na svetu, ali i to treba dokazati proceduralno i činjenično", zaključuje Jovanović.

Podsetimo, javnost Srbije je početkom decembra saznala da je Agencija za zaštitu životne sredine, kako je to navelo više nevladinih organizacija, "bez najave i objašnjenja promenila kriterijume za ocenu kvaliteta vazduha". Tako je vazduh koji je do nedavno bio ocenjen kao zagađen, kvalifikovan kao prihvatljiv.

Promene su se odnosile i na kvalitet vazduha za vrednosti koncentracije PM2,5 i PM10 čestica, koje su najopasnije jer pored respiratornih, izazivaju i kardiovaskularne i maligne bolesti. Te čestice, kako pokazuje izveštaj Agencije za zaštitu životne sredine, čine čak 77 odsto ukupnog udela zagađujućih materija u vazduhu.

Kako je tada rekao za Insajder, pre poslednjih izmena načina na koji se klasifikuje stepen zagađenosti vazduha u Srbiji, a koji je prikazan na zvaničnom sajtu Agencija za zaštitu životne sredine je najmanje četiri puta menjala te parametre.

Prva izmena, objasnio je Jovanović urađena je bez znanja njegovog bivšeg odeljenja. Nakon što se rukovodstvu obratio imejlom s pitanjem zašto je došlo do promene i zbog čega o tome nije obavešten, usledile su još tri izmene prikaza. Ubrzo nakon toga, protiv Jovanovića je pokrenut disciplinski postupak posle čega je dobio otkaz.

Jovanović, koji je po struci diplomirani meteorolog, objašnjava da su inače kriterijumi za kvalifikaciju kvaliteta vazduha pitanje dogovora koje ima uporište u preporukama i po ugledu na druge razvijene zemlje. Ne postoji propis koji definiše kriterijume za te ocene.

"To pitanje na žalost nema uporište u zakonskoj obavezi. Ne postoje definisani obavezujući ni evropski niti svetski standardi u prikazu koncentracija, koji se ovde zove pogrešno ocena kvaliteta vazduha, a koja se kod nas prema zakonu računa samo na osnovu srednje godišnje koncentracije. Prema mom mišljenju to je potrebno hitno izmeniti, to predlažem već dve godine bezuspešno", rekao je Jovanović.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article