Od posledica koronavirusa preminule 54 osobe, još 3.534 novoobolela

Prema zvaničnim podacima u Srbiji je u poslednja 24 sata koronavirus potvrđen kod 3.534, dok su u istom periodu od posledica infekcije preminula još 54 pacijenta.

Beogradske ulice tokom epidemije koronavirusa, novembar 2020. Foto: Srđan Ilić
Beogradske ulice tokom epidemije koronavirusa, novembar 2020. Foto: Srđan Ilić

Kako je objavljeno na sajtu Ministarstva zdravlja, tokom prethodna 24 sata testirano je ukupno 11.068 građana, od kojih je pozitivan nalaz imalo njih 3.534.

Navodi se da je hospitalizovano 9.604 osoba, dok je na respiratoru 314 pacijenata. Procenat smrtnosti je 0,89 odsto.

U Srbiji su od početka epidemije zvanično potvrđena 300.062 slučaja infekcije.

Do 15 časova 20. decembra u Srbiji je testirano ukupno 2.141.775 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih na koronavirus je, zaključno sa nedeljom, zaražen 2.081 korisnik i 888 zaposlenih.

Kako je saopšteno iz Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja, do sada je ukupno izlečeno 2.212 korisnika ustanova socijalne zaštite.

Od početka epidemije od kovida-19 izlečeno je ukupno 988 zaposlenih u tim ustanovama.

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da je medicinski deo kriznog štaba apsolutno protiv popuštanja bilo kakvih mera, ali da je "realnost takva kakva je" i da će "to još videti". "U svakom slučaju potencijal virusa polako pada, ne bismo smeli da dozvolimo da se situacija pogorša", rekao je Kon.

On je na RTS-u rekao da ne zna ni zašto je primena mere da se u Srbiju može ući samo sa negativnim PCR testom pomerena za dva dana i važi tek od ponoći.

Dodao je da je PCR test važan i da je medicinski deo kriznog štaba takvu meru predlagao i ranije, ali da je trebalo pripremiti "logističku podršku".

Izvor: Beta; Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article