Ffoto V. Veličković

Srpska Atina postala je jedna od najuspešnijih evropskih prestonica kulture. Novi Sad je 2022. godinu, najvažniju u 21. veku za istoriju razvoja kulture grada, uspešno priveo kraju. Zahvaljujući nagradi “Melina Merkuri” koju Evropska komisija dodeljuje najuspešnijim evropskim prestonicama kulture, Novi Sad će svoju autentičnu interkulturalnost ponovo proslaviti kroz Doček. Najbolji evropski trend brend u oblasti kulture 2021. godine, nominovan među najbolje evropske festivale za 2022. godinu, biće organizovan po šesti put u Novom Sadu.

“Iako se Doček već pozicionirao kao jedinstvena umetnička proslava dve nove godine u Evropi, on se i dalje razvija. Doček je uspešno otvorio titularnu godinu, tako želimo i da je zaokružimo. Milevi Marić Anštajn, Milutinu Milankoviću i Nikoli Tesli, posvetili smo na otvaranju Evropske prestonice kulture predstave za pamćenje. Ovoga puta velikanima srpske i svetske nauke posvećujemo tri nezaboravne novomedijske izložbe do sada neviđene na ovim prostorima. Uz to, Doček nastavlja da neguje novosadsku dualnost u kojoj povezuje dva računanja vremena, dva kalendara, dva pisma… u dva dana – dve umetnosti. Spajajući vizuelnu i izvođačku umetnost domaći i umetnici iz celog sveta prirediće nam nezaboravne doživljaje 31. decembra u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave i 13. januara širom grada na brojnim lokacijama”, rekao je direktor Fondacije “Novi Sad – Evropska prestonica kulture” Nemanja Milenković.

Morcheeba – Foto: Marko Ristić

I dok 31. decembra stižu čuveni britanski trio Kosheen, zatim dobitnici BRIT nagrade sastav Stereo MC’s, pravo iz najboljih berlinskih klubova dj Biesmans, zatim jedan od najvećih i najpopularnijih vokalnih sastava na svetu Perpetuum Jazzile, ali i čuveni domaći alternativni bendovi Repetitor, Obojeni program, Monohrom i drugi, 13. januar obeležiće jedan od najvećih džez pijanista današnjice Tigran Hamasyn, holandska muzička diva iranskog porekla Sevdaliza, indi rok zvezde Shortparis, jedan od najpriznatijih evropskih world music violinista Lajko Feliks, virtuozi klasične muzike Ke Ma i Šihan Vang, afrička r’n’b princeza Nneka, legendarna YU grupa u unplagged izdanju, svetski poznati sastav Divanhana, nova nada alternativne scene Sana Garić i mnogi drugi.

Stereo MC’s. Foto: Promo

Blistavi umovi i stvaralaštvo troje svetskih naučnika zasijaće ponovo kroz izložbe 31. decembra, i to “Mileva” na 800 kvadratnih metara obnovljenog dela Muzeja Grada Novog Sada na Petrovaradinskoj tvrđavi, autora umetnika dr Dušana Jovovića, što će ponovo aktuelizovati njegovu izložbu “Vreme i vaseljena” inspirisanu stvaralaštvom Milutina Milankovića, u Studiju M, jednu od najposećenijih izložbi tokom cele godine, dok će samo Podgrađe i ove godine biti u znaku svetlosnih instalacija Tesline svetlosne galerije. Na tom umetničkom poduhvatu radiće samostalni umetnici među kojima su Chida Yasuhiro iz Japana, izabran za Artdek-ovih “Devet izvanrednih svetskih umetnika svetlosti”, Pavla Beranova iz Češke, dobitnica nagrada za interaktivne instalacije i najbolji dizajn osvetljenja, Dorijan Kolundžija, koji je na čelu studija za nove medije “Galerija 12” i umetnički direktor platforme za savremenu umetnost “Kiosk”, ali i Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine (SULUV) i drugi.

Već 13. januara, sa muzičarima na čitavom doživljaju Dočeka, kroz specijalne izglede bina, radiće i renomirani umetnici među kojima su reditelj Aleksandar Nikolić, umetnik Dejan Stojković, zatim institucije kao što su Akademija umetnosti u Novom Sadu i brojni drugi.

Ulaz za programe 31. decembra u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave je slobodan, dok će ulaznice po promotivnoj ceni za programe 13. januara biti dostupne na prodajnim mestima Gigstix-a, kao i onlajn na sajtu gigstix.com. Više informacija o Dočeku možete pronaći na sajtu docekns.rs

Originalni tekst