Od februara poskupljuje Infostan: Još veće cene za grejanje i vodu u Beogradu 1Foto: Danas

Od 1. februara stanovnici Beograda plaćaće vodu 12,5 odsto skuplje nego do sada, dok će cena daljinskog grejanja biti veća za pet odsto. Tako će kubik vode od idućeg meseca koštati 66,80 dinara umesto dosadašnjih 59,46 dinara, dok će grejanje po kvadratu sa sadašnjih 119,39 dinara poskupeti na 125,22 dinara. Svi iznosi uključuju i PDV, piše N1.

I to nije sve. Kako navodi ovaj portal, prema podacima koje je na svojoj intenet stranici objavilo Javno komunalno preduzeće Beogradski vodovod i kanalizacija, od februara je skuplje i odvođenje otpadnih voda, koje će žitelji glavnog grada plaćati 27,04 dinara po kubiku, umesto dosadašnih 24,04 dinara.

Veća je i fiksna naknada pod nazivom pogonska spremnost sistema. Ona će od februara biti 147,02 dinara, umesto sadašnjih 130,68 dinara.

„JKP Beogradski vodovod i kanalizacija je na sednici Nadzornog odbora 1. decembra 12.2022. godine, donelo Odluku o ceni za isporučenu vodu i odvođenje otpadnih voda koja će se primenjivati počev od 1. februara 2023. godine. Za sve kategorije korisnika cena isporučene vode, odvođenja otpadnih voda i pogonske spremnosti sistema uvećana je za 12,5 odsto što će i u narednom periodu omogućiti uredno snabdevanje vodom svih potrošača kojima Beogradski vodovod isporučuje vodu, kao i neometan rad sistema za odvođenje otpadnih voda“, navode u ovom preduzeću.

Kada je o grejanju reč, JKP Beogradske elektrane planira ukupne prihode za 2023. godinu u iznosu od 37,5 milijardi dinara, što je za oko 5,7 milijardi dinara više u odnosu na procenu realizacije za 2022. godinu, stoji u Programu poslovanja ovog javnog komunalnog preduzeća za 2023. godinu.

„Na bazi postojećih cena energenata za 2023. godinu planirano je povećanje cena toplotne energije za pet odsto od februara. Ukoliko u toku 2023. godine dođe do povećanja cena energenata, što je već izvesno, biće potrebno izvršiti još jednu korekciju cena toplotne nergije, primenom metodologije koju je donela Vlada Srbije, vodeći računa o platežnoj sposobnosti stanovništva“, navodi se, između ostalog, u Programu poslovanja JKP Beogradske elektrane za 2023. godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst