Nirvana je 1991. godine objavila jedan od najuticajnijih albuma, prepoznatljiv po naslovnici oko koje se u međuvremenu vodilo nekoliko tužbi.

Obnovljena je tužba protiv grupe Nirvana zbog objavljivanja gole četvoromesečne bebe na naslovnici albuma Nevermind iz 1991, prenosi Danas.

Spenser Elden je kao četvoromesečna beba fotografisan go u bazenu kako poseže za novčanicom na udici, a fotografija je postala jedna od najpoznatijih naslovnica svih vremena.

Tužbu protiv Dejva Grola i Krista Novoselića, ali i nekoliko izdavačkih kuća te fotografa Kirka Vedlea pokrenuo je Spenser Elden (32), koji se pojavio na naslovnici još kao beba.

Elden je tužbu pokrenuo 2021. tvrdeći da su optuženi ‘svesno proizvodili, posedovali i reklamirali komercijalnu dečju pornografiju’.

Međutim, tužba je odbačena 2022. kada je sudija rekao da nije podnesena unutar 10 godina roka zastarevanja.

Elden se nakon toga u oktobru 2023. ponovno žalio. Žalba se smatra uspešnom, tročlano veće suda SAD-a poništilo je prvobitnu odluku te navodi da svako ponovno objavljivanje fotografije može predstavljati novu ličnu štetu.U septembru 2021. Nirvana je ponovno izdala album Nevermind, a sada se očekuje da će se slučaj vratiti na sud.Inače, Kirk Vedle, koji stoji iza fotografije bio je prijatelj sa Spenserovim ocem, a porodica je dobila 200 dolara od fotografije.

Dave Grohl hasn’t “spent too much time thinking about” the child exploitation lawsuit filed by Spencer Elden. However, Grohl would like to point out that he’s not the one with the Nevermind tattoo https://t.co/yZxwo6z6w2 pic.twitter.com/uyQWH7UJE7

— CONSEQUENCE (@consequence) October 26, 2021

Mnogi povezuju bend Nirvana isključivo sa ovim albumom

Mnogima je nejasno zašto je Elden uopšte podigao tužbu jer je prethodno imao pozitivno mišljenje o fotografiji.

„To je uvek bila pozitivna stvar i otvarala mi je vrata“, rekao je Elden za The Guardian2015. te čak jednom prilikom rekreirao fotografiju.

Međutim, godinu dana kasnije izjavio je da ga slika s godinama sve više ljuti.

Inače, Nirvanin album Nevermind prodat je u 30 miliona primeraka, a pesme kao što su Smells Like Teen Spirit postigle su neverovatan svetski uspeh pa se i danas slušaju.

Post Views: 44

Originalni tekst