Foto: Vojislav Savić

U Pozorištu lutaka „Pinokio“ će biti premijerno izvedena obnova predstave „Baroni di Makaroni“ u subotu 27.maja u 12 časova.

Predstava je premijerno izvedena 2017. godine, u režiji Olje Đorđević, a po tekstu Danice Nikolić, po motivima poeme „Baroni di Makaroni i knez de Majonez“ Dušana Đurišića. Dizajn lutaka, scene i kostima uradila je Milica Grbić-Komazec. Veseloj atmosferi predstave doprinosi muzika kompozitorke Irene Popović, a koreografije je uradila Maša Lukić.

U predstavi igraju: Brankica Sebastijanović, Đorđe Kreća, Zorana Milošaković-Tasić, Goran Popović, Lako Nikolić, Željka Mandić, Jovan Popović

Tema ove bajke je ljubavna priča, odnosno trougao između Baronese Rezankine, Sera Limburgera i Kneza de Majoneza, kojoj smetaju njihove nepremostive razlike jer pripadaju drugačijim kulturama. Arhetipski postavljena, ova priča sugeriše uobičajen zaplet, čime je prijemčiva za decu. Apostrofiranje drugačijeg i različitog, za cilj ima pomirenje tri krajnosti, u čemu leži i edukativan karakter ove priče. Ljubav koja pobeđuje i trijumfuje nad različitošću i sukobima, postaje osnovni moralni reper koji bi deca trebalo da usvoje još u detinjstvu. Komad je pisan u stihu, te će osim pomirenja i usvajanja različitosti, vere u ljubav i toleranciju, podsticati kod dece negovanje lepote i raznolikosti jezika. U komadu ima i nekoliko songova čemu se deca i inače neobično raduju, a neorenesansni kostim će (nadamo se) u ovoj eri neukusa, podići dečju svest u odnosu na drugačije estetske kriterijume. (Danica Nikolić Nikolić)

Originalni tekst