U Srbiji se danas održava referendum na kojem će građani moći da glasaju o potencijalnoj promeni Ustava u delu koji se odnosi na pravosuđe. U međuvremenu, čini se kao da nam sa javnog servisa stižu subliminalne poruke o tome kako bi trebalo da glasamo.

Referendumsko pitanje glasi: „Da li ste za potvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije?“, a građani Srbije moći će da odgovore sa „da“ ili „ne“.

Iako je gotovo celokupna stručna javnost upozorila da novi ustav neće doneti nezavisno pravosuđe, već da se radi o „kozmetičkim“ promenama, sa RTS nam se uveliko sugeriše kako bi trebalo da glasamo, piše Nova.rs.

Tokom informativnog programa na javnom servisu voditeljka je najavila referendum koji će se održati u nedelju i usput gledaocima suptilno „predložila“ da zaokruže „da“.

– Građani Srbije sutra glasaju na referendumu. Izjašnjavaće se da li su za potvrđivanje akta o promeni Ustava Republike – izgovara voditeljka.

Možda ovo ne bi zvučalo čudno da akcenat nije bio na reči “da”, pa se stiče utisak o gotovo jezivom navođenju kada je u pitanju odluka koju bi svaki građanin trebalo samostalno da donese.

Nakon njene nenamerne greške ili pripremljene opaske, gošća u studiju bila je Snežana Bjelogrlić, predsednica Društva sudija Srbije.

Ona je na javni servis pozvana kako bi gledaocima objasnila zašto je bitno da zaokruže “da” na referendumu.

– Građani treba da znaju da sutra nisu nikakvi izbori, to je referendum o tome da li želimo da otvorimo vrata naprednijem, savremenijem pravosuđu, da otvorimo vrata mogućnosti da naše pravosuđe postane nezavisno i otporno na političke uticaje – rekla je ona.

Ako vam je bila potrebna dodatna potvrda da je pravosuđe do sada bilo daleko od nezavisnog, Snežana Bjelogrlić je jednom rečenicom to i uradila.

O političkom marketingu u vezi sa referendumom i reklamom koju je objavila Republička izborna komisija0 pisala je u svom postu i marketing stručnjak Isidora Smolović.

Podsetimo, građani su ovih dana masovno prijavljivali da im stižu SMS poruke u kojima ih predsednik Srbije Aleksandar Vučić poziva da glasaju za DA.

Za šta glasamo na referendumu 16. januara i zašto na brzaka menjamo Ustav?

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)