Danas Onlinedanas 12:05

Objavljeni prvi rezultati popisa: Smanjio se broj stanovnika u Srbiji 1Foto: Shutterstock/Bits And Splits

Na sajtu Republičkog zavoda za statistiku (RZS) danas su objavljeni prvi rezultati Popisa stanovništva koji je rađen ove godine na teritoriji Srbije.

U Srbiji živi 6.690.887 stanovnika, pokazali su prvi rezultati Popisa stanovništva, koji je ove godine sproveden u periodu od 1. do 31. oktobra uz sedam dana produženja u pojedinim mestima.

Na prethodnom popisu registrovano je  7.186.862 stanovnika. To znači da je u prethodnih 11 godina broj stanovnika u Srbiji smanjen za oko 500.000, odnosno blizu pola miliona. To je za 6,9 odsto manje stanovnika.

Smanjenje broja stanovnika zabeleženo je u svim regionima (oko 10 odsto), osim u Beogradskom regionu gde je broj stanovnika povećan za oko 1,6 odsto.

Popisom su prikupljeni i podaci o 2.520.854 domaćinstava i 3.628.175 stanova.

Popis je sproveden od 1. do 31. oktobra 2022. godine.

U nekoliko većih gradova terensko prikupljanje podataka je produženo do 7. novembra. Takođe, građanima koji, iz bilo kog razloga, nisu popisani omogućeno je telefonsko popisivanje do 17. novembra 2022. godine.

S obzirom na svrhu popisa stanovništva – da obezbedi sveobuhvatnu sliku cele populacije – u skladu sa pozitivnom međunarodnom praksom, baza podataka dobijena direktnim popisivanjem dopunjena je podacima iz administrativnih evidencija.

Prvi rezultati Popisa sadrže osnovne podatke o ukupnom broju popisanih lica, broju stanovnika, domaćinstava i stanova, prema stanju na dan 30. septembra 2022.

Prvi rezultati Popisa podložni su promenama tokom statističke obrade podataka. Konačni rezultati Popisa biće publikovani sukcesivno, i to od aprila 2023. do juna 2024. godine.

Popis nije sproveden na teritoriji AP Kosovo i Metohija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst