Domaće ostvarenje „78 dana“ ovenčano je sa još jednom prestižnom nagradom međunarodnog filmskog festivala i nakon osvojenih glavnih nagrada na Kipru i u Austriji, film rediteljke i scenaristkinje Emilije Gašić proglašen je najboljim i na upravo održanom Tofifest-u, u Poljskoj.  

U zbirku prestižnih priznanja uvrštene su i nagrade sa Cinema Jove festivala u Valensiji, za najbolju montažu, kao i ona koju dodeljuje mladi žiri, a povodom uspeha koji film postiže u svetskim takmičarskim programima obajvaljen je i prvi trejler domaćeg filma.

Sniman na hi-8 kasetama, ostavljajući utisak kao da je reč o zaboravljenom snimku sa kasete koja je pronađena nakon mnogo godina, „78 dana“ smešta nas u 1999. godinu, u malo mesto u Srbiji u vreme bombardovanja.

Nakon očevog odlaska u vojsku, sestre Sonja (17) i Dragana (15) započinju video dnevnik na kućnoj kameri, snimajući, dok dani prolaze mirnu prirodu oko sebe, drhtavo noćno nebo tokom vazdušnih napada i zadirkivanje svoje sedmogodišnje sestre Tijane.
Stvari počinju da se menjaju kada misteriozni dečak i njegova stidljiva, mlađa sestra stignu iz Beograda i usele se u komšijsku kuću. Ubrzo, nova prijateljstva, prvi poljupci i prva razočaranja, zamenjuju strah od bombi.

Zbog te autentičnosti i neverovatne veze između tri glavne glumice koje igraju sestre, ljudi uglavnom pomisle da je film dokumentarac iako je igrani,“ istakla je rediteljka.

Glavne uloge poverene su glumicama mlađe generacije Viktoriji Vasiljević, Tamari Gajović, Milici Gicić i Maši Ćirović, a ostale uloge nose i poznatiji glumci Pavle Čemerikić, Jelena Đokić i Goran Bogdan.

Film „78 dana“ imao je svetsku premijeru na međunarodnom festivalu u Roterdamu (IFFR) u programu Bright Future. Prikazan je u takmičarskim programima na festivalu OFF Camera u Krakovu, IndieLisboa u Lisabonu i Festival De Cine Al Este u Limi, Peru. Nagrađen je na filmskim festivalima na Kipru (Cyprus Film Days) i u Insbruku, u Austriji (IFFI).

Od 29 avgusta film naći će se na repertoaru domaćih bioskopa.
Film „78 dana“ nastao je u koprodukciji srpske kuće Set Sail Films i banjalučke produkcije Neoart uz podršku Filmskog centra Srbije i Audiovizuelnog centra Republike Srpske.

Post Views: 2

Originalni tekst