Nedeljnik

Pet putnika na nestaloj podmornici Titan je poginulo putnika, saopštio je zvaničnik obalske straže, prenosi BBC.

Kompanija koja upravlja brodom saopštila je da su petorica muškaraca “pravi istraživači koji dele poseban duh avanture”.

Obalska straža je saopštila da je ranije u četvrtak ujutro otkriveno polje krhotina u blizini olupine Titanika.

Plovilo je nestalo u nedelju.

Među muškarcima na podmornici bili su Stokton Raš, 61-godišnji izvršni direktor kompanije OceanGate, kao i britansko-pakistanski biznismen Šahzada Davud (48), njegov sin Suleman (19) i britanski biznismen Hamiš Harding (58).

Peti čovek na brodu, Pol-Henri Nargeolet, bio je 77-godišnji bivši ronilac francuske mornarice i poznati istraživač.

Na konferenciji za novinare u četvrtak, kontraadministrator Džon Mauger iz američke obalske straže rekao je da se veruje da su krhotine u skladu sa podmornicom Titan.

Nejasno je šta je dovelo do uništenja Titana.

Nestanak broda doveo je do masovne međunarodne potrage u kojoj su učestvovale američke, kanadske, britanske i francuske snage.

U saopštenju, OceanGate je rekao da ceni “njihovu posvećenost pronalaženju ovih pet istraživača, kao i njihove dane i noći neumornog rada u podršci našoj posadi i njihovim porodicama”.

Krhotine je lociralo vozilo za podvodnu pretragu na daljinsko upravljanje (ROV) na oko 1.600 stopa (480 metara) od olupine Titanika.

Otkriveno je pet odvojenih delova koji su omogućili vlastima da potvrde da potiču sa Titana, uključujući repni konus.

Kontraadministrator Mauger je rekao da nema odgovor o tome da li će tela petorice muškaraca na brodu verovatno biti pronađena.

„Ovo je neverovatno nemilosrdno okruženje tamo dole na morskom dnu“, rekao je on.

ROV-i će ostati u tom području dok se istraga o tome šta se dogodilo nastavlja, dodao je kontraadm Mauger.

“Krhotine odgovaraju katastrofalnoj imploziji podmornice

Kontraadmiral Džon Mauger iz Obalske straže SAD poručio je da krhotine koje su pronađene nedaleko od olupine Titanika odgovaraju “katastrofalnoj imploziji podmornice Titan” koja je nestala u nedelju, sat i 45 minuta pošto je zaronila, prenosi N1.

Plovilo na daljinsko upravljanje koje traga za nestalom podmornicom Titan pronašlo je ranije oblast sa krhotinama unutar polja potrage nedaleko od Titanika, objavila je američka Obalska straža.

„Jutros je plovilo sonda „Horajzon“ otkrilo zadnji deo repa podmornice. Pronašlo je je još krhotina i u konsultacijama sa stručnjacima krhotine odgovaraju katastrofalnoj šteti koja je nastala na komori za pritisak. Odmah smo obavestili porodice i želim da izjavim saučešće“, rekao je Mauger.

Dodao je da su u bliskom kontaktu sa konzulatima Velike Britanije i Francuske kako bi dobili sve informacije.

„Cenimo podršku u ovoj operaciji, zahvalni smo na brzoj mobilizaciji eksperata i zahvaljujem se svim agencijama. Takođe smo zahvalni na međunarodnoj pomoći“, rekao je.

Naglasio je da će plovila ostati na licu mesta i nastaviti da prikupljaju podatke.

Na pitanje novinara da li se podmornica sudarila sa Titanikom, on je rekao da je bila 500 metara udaljena od olupine Titanika.

„Verovatno je došlo do eksplozije unutar podmornice i veličina tog polja krhotina odgovara razmerama tog incidenta“, poručio je Mauger.

Dodao je da su imali sonare u vodi i „jednostavno nismo otkrili nikakav katastrofalni događaj dok je sonar bio u vodi“.

Kazao je da će biti nastavljeno ispitivanje lica mesta, odnosno polja krhotina.

„Znam da su brojna pitanja na koji način, kada i gde se to desilo, prikupićemo što veći broj informacija da bi odgovorili na ta pitanja. Ovo se desilo u zabačenom, udaljenom delu okeana, sa ljudima iz više zemalja, ovo je vrlo složen slučaj, ali sam uveren da ćemo pronaći odgovore na ta pitanja“, kazao je Mauger.

Dodao je i da će početi da raspuštaju ljudstvo sa lica mesta u naredna 24 časa, ali da će nastaviti sa daljinskim operacijama na morskom dnu, ističući da se radi o izuzetno teškom i opasnom okruženju.

Potraga za podmornicom Titan trajala je od ponedeljka, kada je objavljeno da je nestala, odnosno izgubila kontakt sa matičnim brodom Polarni princ.

Kako je objavila kompanija OceanGate, u čijem vlasništvu je bila podmornica, u tom trenutku u njoj je bilo zaliha kiseonika za predstojećih 96 sati. Te zalihe su istekle danas pre podne, ali uprkos tome postojala je nada da su putnici u podmornici i dalje živi, odnosno da će ona biti pronađena.

Originalni tekst