Beta/(AP Photo/Marjan Vucetic)

Dobar dan,

Ostalo je još nekoliko dana do Nove godine, a vesti su manje-više “stare”. Problemi koji su obeležili godinu intenzivirali su se pred kraj godine od Kosova, preko ekoloških kao što je izlivanje amonijaka kod Pirota do korona virusa.

Pogledajte i druge vesti koje će obeležiti ovaj dan.

NAJVAŽNIJE VESTI

Srbi na severu Kosova i dalje na barikadama s istim zahtevima

Srbi sa severa Kosova ušli su u devetnaesti dan na barikadama, objavio je danas RTS.

Oni poručuju da će barikade ukloniti kada Priština oslobodi tri uhapšena Srbina i sa severa povuče specijalne snage policije.

RTS je na svom sajtu naveo da je sinoć u znak podrške Srbima na barikadama, grupa ljudi blokirala prelaz Merdare iz pravca Kuršumlije.

Vučić sinoć s jedinicama Vojske Srbije i predstavnicima Srba sa severa Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sinoć je obišao jedinice Vojske Srbije između Kraljeva i Raške, preneli su beogradski mediji.  

Kako su dodali, u kasarni u Raškoj će s predstavnicima Srba sa severa Kosova razgovarati Vučić, ministar odbrane Miloš Vučević, ambasador Srbije u SAD Marko Đurić i Petar Petković, direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju što je Djurić bio pre njega.

Vučić je na Instagramu objavio svoju fotografiju iz automobila “negde izmedju Kraljeva i Raške”.

“Završio obilazak dela jedinica naše vojske, naših junaka i pošao na sastanak s predstavnicima Srba s Kosova”, napisao je on. 

“Verujem u pravdu i pravo, ali više od svega u srpsku mudrost, ali i snagu i odlučnost. Živela i Slobodarska Srbija!”,  napisao je Vučić. 

Vojska Srbije i jedinica MUP-a su od sinoć u najvišem stepenu borbene gotovosti.

Ambasador SAD: Važno da Srbi na Kosovu mogu da vide patrijarha SPC

Povodom odluke vlasti Kosova da poglavaru Srpske pravslavne crkve, Porfiriju, zabrane posetu Kosovu, ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil je rekao da se nada da se to neće ponoviti jer je za tamošnju srpsku zajednicu važno da može da vidi patrijarha.

“Pre svega, mislim da je važno za srpsku zajednicu da može da vidi patrijarha. Mislim da je to nešto osnovno – za religijske slobode tamo. Mislim da nećete naći nikoga u međunarodnoj zajednici ko se protivi njegovom pravu da uđe na Kosovo i da se sastane s vernicima. To je naš stav i nadam se da se ovo neće ponoviti”, rekao je ambasador Hil u intervjuu za portal Nova.rs.

On je to rekao na pitanje o tome kako komentariše zabranu patrijarhu da poseti Kosovo i to što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić za tu zabranu okrivio i vlasti u Prištini i međunarodnu zajednicu.

Kurti: Ako Kfor ne ukloni barikade, mi ćemo

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da će policija pod kontrolom Prištine ukloniti barikade koje su postavili Srbi na severu Kosova ako to ne uradi misija Kfor, predvođena NATO-om.

“Ako ih ne ukloni Kfor, mi ćemo. To ne može trajati mesecima, ne može sedmicama. To može trajati samo danima”, rekao je Kurti u intervjuu za Oslobođenje, O Kanal i Istragu, povodom krize na severu Kosova.

Kurti je kazao da barikade “ponajviše blokiraju Srbe na severu” i dodao da predstavljaju “kršenje i tlačenje ustavnog poretka i reda i zakona”.

“Ali, prvenstveno, to je (potez) protiv slobode kretanja. Kfor se ove 23 godine hvalio da se zalaže za mir, za sigurnost, a prvobitno za slobodu kretanja. E, sad treba da se dokaže na delu. Ako neće da se dokažu, onda ćemo, nažalost, mi morati da se pozabavimo tim barikadama”, naveo je Kurti.

Zabranjena upotreba rečne vode iz Nišave zbog povećane koncentracije amonijaka

Štab za vanredne situacije Niša je saopštio da su zabranjeni upotreba rečne vode iz Nišave kao i ribolov zbog povećane koncentracije amonijaka koji isparava iz jednog od prevrnutih vagona-cisterni na pruzi nedaleko od Pirota.

Povećanu koncentraciju amonijaka u rečnoj vodi Nišave utvrdili su mesni Institut za javno zdravlje i Javno komunalno preduzeće “Naisus”.

U saopštenju je navedeno da je zabranjena i upotreba za piće vode iz individualnih bunara pored Nišave.

Medjutim, “voda za piće iz javnog vodovoda u Nišu je ispravna za piće i pod redovnim je i svakodnevnim praćenjem Instituta za javno zdravlje Niš na 30 lokacija”, istakao je niški Štab za vanredne situacije.

Po navodima saopštenja, u vazduhu na području Niša nema povećane koncentracije amonijaka.

U Pirotu rade škole i vrtići

Škole i vrtići u Pirotu od srede će raditi, odlučio je danas gradski Krizni štab poštoo je preporuka popodne stigla iz Instituta Srbije za javno zdravlje “Dr. Milan Jovanović Batut”, u Beogradu.

Portal N1 je preneo da od nedelje, kada je amonijak počeo da isparava iz jednog od prevrnutih vagona-cisterni na pruzi nedaleko od Pirota, do danas nije bilo redovnih izveštaja o kvalitetu vazduha, a da je današnji izveštaj pokazao da je bezbedan vazduh u tom gradu.

Gradonačelnik Vladan Vasić je danas kazao za N1 da odluka o vanrednoj situaciji u Pirotu neće biti ukinuta sve dok se ne uklone prevrnuti vagoni.

Šapić: Od uštede novac za besplatne vrtiće i udžbenike za decu Beograda

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je  da iz uštede potiče novac za budžetsku odluku Grada Beograda zaa 2023. o besplatnom boravku u vrtićima i besplatnim udžbenicima za sve učenike od septembra iduće godine.

Šapić je za Radio-Televiziju Srbije (RTS) kazao da se gradska vlast u septembru, kada je bio rebalans ovogodišnjeg budžeta, odvojila novac za rekonstrukcije ulica i “našla sredstva koja nisu bila predvidjena” i da je to uradjeno ponovo.

Dodao je da su “isečeni razni troškovi” koje “gradjani ne vide”, navodeći primer paušalnih usluga koje su plaćala javna preduzeća advokatskim kancelarijama, a te usluge nikad “nisu definisaneisane kakve su”, i na koje su išle “stotina hiljada evra”.

On je naveo da će vrtići Grad koštati oko 40 miliona evra, a udžbenici izmedju 16 i 20 miliona evra.

Po rečima gradonačelnika, odluka o besplatnom boravku u vrtićima i besplatnim udžbenicima ima za cilj i podsticanje nataliteta.

KORONA VIRUS

U protekla 24 sata u Srbiji jedna osoba umrla je od korona virusa, a infekcija je potvrdjena kod 1.117 ljudi.

Kako se navodi na sajtu covid19.rs, u istom periodu testirana su 10.544 uzorka.

Hospitalizovano je 245 pacijenata, od kojih je njih 16 na respiratorima.

Od zvaničnog proglašenja pandemije korona virusa, u Srbiji su od infekcije tim virusom umrle 17.504 osobe, a procenat smrtnosti na današnji dan je 0,72.

Od početka pandemije u Srbiji je uradjeno 11.828.478 uzoraka, od kojih je 2.442.385 bilo pozitivno.

VESTI IZ SVETA

Rusija od 1. februara zabranjuje prodaju svoje nafte zemljama koje su ograničile njenu cenu

Rusija će od 1. februara iduće godine zabraniti prodaju svoje nafte stranim zemljama koje koriste ograničenje cena tog ruskog energenta.

Evropska unija, G7 i Australija su početkom decembra fiksirali cenu barela ruske nafte na 60 dolara.

“Zabranjena je isporuka ruske nafte i naftnih derivata stranim pravnim i fizičkim licima, pod uslovom da ugovori za te isporuke direktno ili indirektno predviđaju korišćenje mehanizma ograničenja cena. Utvrđena zabrana važi u svim fazama isporuka do krajnjeg kupca”, navodi se u uredbi koju je danas potpisao ruski predsednik Vladimir Putin.

Navodi se da dokument stupa na snagu 1. februara 2023. i važiće do 1. jula 2023. godine. Zabrana snabdevanja naftom utvrđena ovom uredbom primenjivaće se direktno od 1. februara, a zabrana isporuke ruskih naftnih derivata “od datuma koji odredi Vlada Ruske Federacije, ali ne ranije od dana kada uredba stupa na snagu”, navodi se u tekstu, prenosi ruska agencije TASS. 

U pritvoru ostaju svi zvaničnici povezani s korupcijom u Evropskom parlamentu

Belgijski sud je, pojedinačno razmatrajući žalbe pritvorenih, odlučio da u pritvoru zadrži bivšeg šefa jedne nevladine orgnizacije i jednog bivšeg socijalističkog evroposlanika, Italijana Pjer-Antonija Pancerija, osumnjičene u istrazi korupcije u Evropskom parlamentu u koju je umešan Katar.

Njih dvojica su uhapšena 9. decembra, kada i tadašnja potpredsednica Evropskog paralmenta, grčka socijalistička evroposlanica Eva Kaili, i njen partner i poslanički pomoćnik, Italijan Frančesko Djordji.

Njih četvoro je osumnjičeno za “pripadnost kriminalnoj organizaciji”, za “pranje novca” i korupciju što je izazvalo šok u Evroparlamentu i pokvarilo odnose Katara i Evropske unije.

Sud u Briselu je 14. decembra odlučio da mesec dana zadrži u pritvoru Pancerija i Djordija, a prošlog četvrtka je doneo istu odluku u vezi sa bivšom potpredednicom EP Kaili.

Sud je danas razmatrao žalbu Pancerija na pritvor, ali je odluka odložena do 17. januara što znači da je on automatski zadržan u pritvoru.

ŠTA PIŠU NOVINE

Beogradska dnevna štampa na naslovnim stranama izdanja za sredu, 28. decembar, piše o zabrani ulaska patrijarha Porfirija na Kosovo i Metohiju i o stanju u Pirotu posle izlivanja amonijaka.

ALO – List prenosi izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, posle sastanka s patrijarhom Porfirijem, kome nije dozvoljen odlazak na Kosovo, u tekstu pod naslovom “Hoće da nas zgrome”

BLIC – Meštanin Pirota posle izlivanja amonijaka iz vagona: “Bežali smo kroz otrovnu maglu”. Profesor na Kembridžu Timoti Les: “U igri su četiri scenarija za Kosovo”.

VEČERNJE NOVOSTI – “Hoće da nas izbace sa Kosova za sva vremena”, rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle sastanka s patrijarhom Porfirijem, kome je zabranjen ulazak na Kosovo i Metohiju. U Pirotu, piše list, “vazduh bezbedan, tužilaštvo traži krivca za nesreću” – udes kompozicije s vagonima sa amonijakom.

DANAS – “Traže povećanje plata” – protest radnika Zidjin Kopera u Boru. Sada samostalni poslanik Dejan Bulatović, povodom napuštanja Stranke slobode i pravde: “Napustio sam stranku zbog Marinike Tepić”.

INFORMER – List piše o sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vućića i patrijarha Porfirija u tekstu pod naslovom “Hoće da proteraju sve Srbe s Kosova”.

KURIR – List analizira kakva je bila ova godina i šta nas očekuje u sledećoj, u tekstu pod naslovom “Svet i mi u 2022”. O sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i patrijarha Porfirija o Kosovu: “Složni”.

NOVA – Treći dan od izlivanja amonijaka u Pirotu: “Dve osobe mrtve, amonijak još curi, auto-put zatvoren”.

POLITIKA – O sastanku predsednika Srbije i patrijarha Porfirija: “Sa Zapada prete da nam ističe vreme”. “Pirotsko tužilaštvo pokrenulo istragu o hemijskom akcidentu”, o isticanju amonijaka iz prevrnutog vagona.

SRPSKI TELEGRAF – List piše o sastanku patrijarha Porfirija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića: “Nema predaje, Srbija je sa vama”.

VREMENSKA PROGNOZA

Na severu zemlje pretežno sunčano, ujutru mestimično sa slabim mrazem i maglom. U ostalim predelima umereno i potpuno oblačno, a na jugu još ujutru ponegde sa slabom kišom, na visokim planinama slabim snegom. Od sredine dana razvedravanje i u ovim predelima. Vetar slab, na jugu Banata krajem dana umeren, jugoistočni. Jutarnja temperatura od -2 do 4, a najviša od 7 do 11 stepeni. Uveče i tokom noći po kotlinama, dolinama reka i nizijama mestimično stvaranje magle.

NA DANAŠNJI DAN

1869 – Vilijem Sempl iz Ohaja prvi je patentirao žvakaću gumu.

1895 – U pariskom restoranu “Gran kafe” braća Luj i Ogist Limijer  su priredila prvo prikazivanje filma. Bili su to kratki snimci izlaska radnika iz fabrike i ulaska voza u železničku stanicu što je posebno uzbudilo gledaoce jer voz juri ka kameri. Ovaj datum uzima se kao dan nastanka kinematografije.


1959 – U Vinči kod Beograda je uključen prvi nuklearni reaktor u Jugoslaviji.

PREPORUKA ZA ČITANJE

*U ovom izveštaju korišćene su vesti agencije Beta

Originalni tekst