NVO protiv govora mržnje u Skupštini Srbije

Dvadesetak nevladinih organizacija ocenilo je danas govor mržnje u Skupštini Srbije kao još jedan u nizu postupaka koji od parlamenta prave poligon za plasiranje neutemeljenih optužbi i napada na nezavisne medije, istaknute pojedince i sve one koji imaju kritički odnos prema društvu u Srbiji.

Skupština Srbije, nastavak konstitutivne sednice, 22. oktobar 2020. Foto: Srđan Ilić
Skupština Srbije, nastavak konstitutivne sednice, 22. oktobar 2020. Foto: Srđan Ilić

"Targetiranje medija, novinara i ostalih javnih ličnosti u nacionalnom parlamentu koji se emituju uživo putem Radio televizije Srbije kreira neprijateljsko okruženje koje u krajnjim slučajevima dovodi do pretnji smrću i fizičkim napadima", navedeno je u saopštenju.

Grupa nevladinih organizacija navela je da se sve to dešava u danu kome je predat predlog akcionog plana za Strategiju razvoja sistema javnog informisanja u Srbiji od 2020. do 2025. godine predsednici Vlade Ani Brnabić, koja je najavila i formiranje nove radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara ističući da je bezbednost novinara crvena linija koju Vlada Srbije neće tolerisati.

U saopštenju, nevladine organizacije pozvale su Skupštinu Srbije, a pre svega predsednika parlamenta Ivicu Dačića, premijerku i predstavnike stranaka u Skupštini da osude govor mržnje svojih poslanika.

Potpisnici saopštenja su Asocijacija online medija, Beogradski centar za bezbedosnu politku, Beogradski centar za ljudska prava, Biro za društvena istraživanja, Business Info Group, CANVAS, Centar za evropske politike, Centar za praktičnu politiku, Centar za vladavinu prava, Evropski pokret u Srbiji, Fond za humanitarno pravo, Građanske inicijative, Helsinški odbor za ljudska prava, Inicijativa mladih za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava, KRIK, Nacionalna koalicija za decentralizaciju, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Protekta i Vojvođanski građanski centar

Prethodnih dana poslanici su optužili pojedine medije i novinare da su “strani plaćenici” i “domaći izdajnici”, a na račun brojnih javnih ličnosti koje su iznosile kritičke ocene upućene su brojne uvrede.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article