NUNS osudilo izveštavanje o slučaju silovanja

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) danas je osudilo pisanje medija koji kršeći Etički kodeks i Zakon o javnom informisanju i medijima izveštavaju o slučaju silovanja Milene Radulović i ostalih žrtava. Da pri izveštavanju "poštuju dostojanstvo i privatnost svake žrtve, bez senzacionalizma, relativizacije i retraumatizacije žrtava" medije je danas pozvala i Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR).

NUNS ilustracija
NUNS ilustracija

"Pojedini mediji koji iznose detalje iskaza žrtve silovanja Milene Radulović i drugih devojaka koje su prijavile osumnjičenog Miroslava 'Miku' Aleksića, čine to kršeći uzuse novinarske profesije i time doprinose duploj viktimizaciji žrtava što se nikako ne može opravdati javnim interesom", navedeno je u saopštenju.

NUNS je upozorilo da mediji ne smeju da se "igraju uloge sudija".

Proteklih dana javnost je "zatrpana naslovnim stranama, ali i emisijama u kojima se razmatra i ulazi u privatnost žrtve, te se time i relativizuje uloga samog osumnjičenog za silovanje", navedelo je NUNS.

Time se žene mogu dodatno obeshrabriti da prijave nasilje koje je u Srbiji veliki problem, upozorilo je Udruženje.

Pozivi NVO na izveštavanje bez senzacionalizma

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) pozvala je danas državne institucije da odgovorno i profesionalno pristupe slučaju, kako su naveli, navodnog seksualnog zlostavljanja u školi glume Miroslava Aleksića, a medije da pri izveštavanju "poštuju dostojanstvo i privatnost svake žrtve, bez senzacionalizma, relativizacije i retraumatizacije žrtava".

Navode da ih "posebno zabrinjava" karikatura Dušana Petričića objavljena u novom broju nedeljnika NIN jer predstavlja kako su ocenili, "seksističku i rasističku relativizaciju iskustava žena žrtava silovanja".

"Problem seksualnog nasilja je sistemski. U istraživanju Autonomnog ženskog centra iz 2018. godine, navodi se da je svaka treća devojka u Srbiji doživela neželjeno dodirivanje, a 80 odsto mladih je doživelo neki vid seksualnog uznemiravanja", upozorili su iz Inicijative mladih za ljudska prava.

Dodali su da "solidarno stoje" uz glumice Milenu Radulović i Ivu Ilinčić i "sve druge devojčice i žene koje su hrabro istupile u javnost i progovorile o seksualnom zlostavljanju i silovanju u školi glume Miroslava Aleksića".

"Ovaj slučaj nas podseća da je seksualno zlostavljanje ozbiljna tema o kojoj moramo da pričamo svakodnevno i da pružimo bezuslovnu podršku kao i da ohrabrimo sve žene žrtve nasilja da slučajeve seksualnog zlostavljanja prijave relevantnim institucijama", stoji u saopštenju.

Podsetimo, 17. januara Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da su pripadnici MUP-a uhapsili Miroslava Miku Aleksića zbog postojanja osnova sumnje da je u vremenskom periodu od 2012-2020. godine u prostorijama škole glume u Beogradu, čiji je vlasnik, seksualno napastvovao pet svojih učenica, od kojih su dve za vreme izvršenja krivičnog dela bile maloletne. Nakon čega mu je Viši sud u Beogradu odredio pritvor do 30 dana.

Saopštenje MUP-a usledilo je dan nakon što je Blic objavio priču da je glumica Milena Radulović je rekla da ju je reditelj više puta silovao.

Prvi put, kako je rekla, početkom novembra 2012. godine kada je ona imala 17 godina, a on 61 godinu.

"Šest godina sam bila u školi Mike Aleksića kada me je silovao. Imala sam 17 godina. To se nije dogodilo jednom. Ponavljalo se", rekla je Milena Radulović za Blic.

Glumica Iva Ilinčić, danas je saslušana u Palati pravde pred Višim javnim tužilaštvom, dok je juče iskaz dala glumica Milena Radulović.

Podršku glumicama i drugim devojkama koje su slučaj prijavile policiji uputila je i potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović, ali i mnoge javne ličnosti. Podršku su pružili i ministri Vlade Srbije, kao i Fakultet dramskih umetnosti.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article