SVETOM arhijerejskom liturgijom u manastiru Gračanica, za nešto manje od sata, počeće centralna svetkovina obeležavanja Vidovdana na Kosovu i Metohiji, jednog od najznačajnih praznika ne samo za srpski, kosmetski narod.

НОВОСТИ СА СРБИМА НА КиМ НА ВИДОВДАН: Литургију служи Патријарх - без парастоса на Газиместану

Foto: D. Milovanović/Video printskrin

Liturgiju će služiti patrijarh Porfirije koji je sa brojnim afhijerejima još juče doputovao u Gracanicu.

Posle liturgije u drevnoj svetinji, zadužbina kralja Milutina, ovde će biti služen i parastos kosovskim junacima. Ovo je prvi put od ’99 godine da se parastos ne služi na Gazimestanu kod veličanstvenog spomenika, kakva je bila i bitka srpskih stradalnika.

Tradicionalno, vidovdanski pomen okupljao je na polju ispod belega žrtvama junaka, svake godine, više stotina ljudi. 

Okolnosti s kojima su  Srbi, danas, suočeni – hapšenja pretnje, pritisci, opredelilo je Eparhiju rasko-prizrensku da se parastos služi u manastiru. 

– Nemamo poverenja da bezbednost i normalne uslove za ovaj sveti čin na Gazimestanu mogu da garantuju tzv. Kosovske policijske snage – poručio je vladika Teodosije i zatražio  dodatnu zaštitu Kfora tokom današnjeg, vidovdanskog okupljanja u Gračanici.

U ovom prelepom hramu vere i vekovnom svetioniku našeg naroda, od ranog jutra, već, stižu poštovaoci velikog dana u istoriji Srba. Prostrana porta će, sasvim sigurno, biti tesna da primi sve koji su se, uprkos svakojakim neprilikama, dovde uputili čak i iz Trebinja, Banjaluke, Nevesinja. Iz gotovo svih delova Crne Gore, centralne Srbije, ali i iz dalekog sveta .

Snažno su odjeknule poruke, ovih dana, sa Kosmeta – svaka nevolja je lakša kad smo zajedno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst