Nikola Rađenović iz Novog Sada odlučio se na neobičan poduhvat. Naime, on je sa svojim ljubimcem, fićom koji je proizveden davne 1984. godine odlučio da se otisne put Jahorine.

Ni sneg koji je na Jahorini napadao nije omeo Nikolu u njegovoj nameri da sa fićom stigne na ovu prelepu planinu. Za ovaj poduhvat se inače pripremao šest godina.

Priču o Nikoli i njegovom fići podelila je na svom Fejsbuk profilu Jovana Kvrzić.

Njenu priču prenosimo u celosti.

Ako se pitate kakvi su trenutno putevi do i na Jahorine, evo ga izveštaj uživo.

Jedan fića iz 1984. je uspeo da iz Novog Sada stigne i ovog vikenda uveseljava sve kraj kojih prođe (voli da se šepuri, pa ćete ga više videti na putu nego na parkingu).

Iako bih volela da je fića moj, njegov vlasnik je Nikola Rađenović, a ja sam imala tu čast da osetim zašto se automobili voze, a fića voli.

Po tablicama možete da zaključite da je Nikola iz Novog Sada. Celog života je skupljao fića igračkice i od roditelja za 18. rođendan dobio jednog pravog.

Ovo je fićina originalna boja, prva farba. Nikoli je bilo potrebno 6 godina da ga dovede u stanje da može da prelazi ovako dugačke razdaljine bez da strahuje da će mu negde stati.

Naravno, uvek postoji bojazan da se fića umori, a majstora koji znaju da ga oporave više nema puno. Fića inače sutra slavi svoj 37. rođendan jer je prvi put registrovan i izašao na put 6. decembra 1984.

Tačan model je Zastava 750 lux elegant i kako vreme prolazi, to mu cena skače jer ih je sve manje.

Svakome koga smo danas sreli smo izmamili osmeh na lice. Oni sa kojima smo stigli da popričamo su nam rekli da im je fića asocijacija na neka lepša vremena. Svi su nekad išli na more nekim od Zastavinih modela…

Kako se porodica od četvoro ljudi mogla potrpati u ovaj auto sa sve prtljagom mi nikada nije bilo jasno dok danas nas troje, svi skoro 2 m visine, stadošmo bez po muke. Koferi i skije na krov i to je to.

Nama samo ostaje da kažemo: Nikola, bravo!

Automobil 47 godina parkiran na istom mestu sada postaje spomenik

Original Article