Majk Džonson, republikanac i predsedavajući Predsedničkog doma Sjedinjenih Država, naišao je na žestoki otpor, kada je predložio svoj plan o pomoći Izraelu i Ukrajini. Tim korakom su, piše The New York Times, ogorčeni čak i mnogi iz njegove stranke, pa pozivaju na njegovo smenjivanje.

Džonson je u utorak naišao na jak otpor republikanaca, kada je krenuo da objašnjava svoju komplikovanu i politički opasnu nameru – da kroz Predstavnički dom pogura zakone za slanje pomoći Izraelu i Ukrajini.

Posle nekoliko meseci zalaganja za veću pomoć Ukrajini, kojoj se mnogi u njegovoj stranci uporno protive, Džonson se odlučio za višedelni plan.

Cilj mu je da osigura dovoljno veliku podršku demokrata i mejnstrim republikanaca, kako bi izdejstvovao usvajanje zakona uprkos otporima ekstremno desnih republikanaca.

U pitanju je nacrt zakona o pomoći koji bi iznosio 95 milijardi dolara, a koji je Senat usvojio pre dva meseca. Taj novac bi bio namenjen Ukrajini, Izraelu, Tajvanu i drugim američkim saveznicima, i bio bi podeljen na više delova, a o svakom bi se glasalo pojedinačno.

Glasalo bi se još o jednoj meri, o kojoj se dosta priča u republikanskim krugovima – da li će se pomoć Ukrajini tretirati kao zajam.

Strategija je naišla na veliko protivljenje članova njegove stranke, a jedan od njih, Tomas Mesi iz Kentakija, rekao je da će se potruditi da Džonson bude smenjen sa tako bitne i visoke pozicije.

„Mi delimo stavove Čaka Šumera“, rekao je Masi, aludirajući na podršku lideru većine u Senatu.

„Dobra stvar je što svaki član, republikanac ili demokrata, može da glasa za svoj okrug i prema svojoj savesti o ovoj temi“. To znači da recimo, republikanci koji su za pomoć Izraelu, a nisu za pomoć Ukrajini mogu da glasaju pojedinačno, prema svojim preferencijama.  Dakle, to neće biti zakon o grupnoj pomoći američkim saveznicima.

„Volja Doma je da se bavi pojedinačnim temama, po redu“, rekao je Mesi.

Ako bi sva četiri dela prošla u Domu, onda bi bili spojeni u jedan zakon koji bi Senat mogao da razmotri.

Šumer, demokrata iz Njujorka, rekao je da „zadržava presudu“ o zakonodavnom paketu – „sve dok se ne vidi dublja suština tog predloga i procesa kojim će se predlog nastaviti“.

Nakon što je Kevin Makarti smenjen sa funkcije prošlog oktobra, Mesijevo jučerašnje saopštenje izazvalo je otvorenu frustraciju mejnstrim republikanaca, pa čak i nekih konzervativaca, koji su rekli da ne žele da prođu kroz još jedno bolno smenjivanje.

„Ne treba nam to“, rekao je predstavnik Džim Džordan, republikanac iz Ohaja. „Ne dolazi u obzir. Ne bi trebalo da prolazimo kroz to ponovo.”

I grupa mejnstrim konzervativaca okupila se na Džonsonovu stranu. Sva tri čelnika panela za nacionalnu bezbednost u Predstavničkom domu — Majkl Mekol iz Teksasa, predsednik Komiteta za spoljne poslove Majk Tarner iz Ohaja, predsednik Obaveštajnog odbora i Majk Rodžers iz Alabame, predsednik Komiteta za oružane snage — podržali su Džonsonov plan.

Predstavnik Tom Kol iz Oklahome, predsedavajući aproprijacija, rekao je da „ne postoji ništa što bi protivnici SAD voleli više od toga da Kongres ne uspe da se usaglasi i izglasa pomoć za nacionalnu bezbednost. Džonson je napravio plan koji će zaštititi našu nacionalnu bezbednost“.

I sam Džonson je u utorak zdušno branio svoju odluku i rekao da „nema šanse da podnese ostavku“.

„Obavljam ovu funkciju u vreme rata“, rekao je na konferenciji za novinare u Kapitolu i dodao „shodno tome, nisam ni očekivao da će ovo biti lak put.”

Post Views: 132

Originalni tekst