NA Tviter nalogu Narodnog muzeja Srbije objavljena je slika prstena sa ćiriličnim naslovom te objašnjeno gde je pronađen prsten i kome je pripadao.

НОВО ОТКРИЋЕ У СРБИЈИ: Веровало се да овај прстен припада мајци цара Душана, али га је заправо носио овај Немањић

Foto: Tviter/Narodni muzej Srbije

“Čuli ste za Teodorin prsten iz naše kolekcije? Pronađen je u jednoj od grobnica u crkvi Svetog Stefana u Banjskoj, a posebno je poznat po ćiriličnom natpisu koji se nalazi oko vrata prstena i glasi: „Ko ga nosi neka mu Bog pomogne“.

Novija istraživanja pokazuju da je to bio verovatno prsten Konstantina Nemanjića, mlađeg sina kralja Milutina i brata Stefana Dečanskog, tragično postradalog 1322. godine. Od kada je pronađen, ovaj prsten sa predstavom dvoglavog orla pogrešno je pripisivan kraljici Teodori majci srpskog cara Dušana, budući da se mislilo je reč o njenoj grobnici. Rezultati arheoloških i antropoloških analiza posvedočili su da je na mestu nalaza prstena bio sahranjen muški član porodice Nemanjić, koji je u trenutku smrti imao oko 40 godina”, napisano je na Tviteru.

Čuli ste za Teodorin prsten iz naše kolekcije?

Pronađen je u jednoj od grobnica u crkvi Svetog Stefana u Banjskoj, a posebno je poznat po ćiriličnom natpisu koji se nalazi oko vrata prstena i glasi: „Ko ga nosi neka mu Bog pomogne“.

Imamo novost za vas! 🤫 pic.twitter.com/ztJTeHx1lm — Narodni muzej Srbije (@narodnimuzejbg) January 2, 2023

BONUS VIDEO – VODA GA GOTOVO U POTPUNOSTI PROGUTALA: Pogledajte kako tone “Fristajler”

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst